
Top kabinet weer bijeen om politieke aardverschuiving te bespreken
DEN HAAG (ANP) - Het tweede beraad van de top van het kabinet en hun secondanten is even na 21.00 uur donderdagavond van start gegaan. De acht bewindslieden praten op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte verder over het ongenoegen in het land en de uitslag van de provinciale verkiezingen.
Er moeten knopen worden doorgehakt over de inhoud van een brief, waarin het kabinet onder meer een analyse schetst over de onvrede in het land. Die brief wordt vrijdag in de ministerraad besproken en in elk geval voor dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Op die dag debatteert het kabinet met de Kamer over de verkiezingsuitslag.
De bewindspersonen bespreken donderdagavond meer dan alleen details, liet CDA-secondant Marnix van Rij (staatssecretaris van Fiscaliteit) doorschemeren. Anders "hadden we niet een bespreking hoeven hebben", zei hij bij aankomst op het ministerie. "We gaan alles nog eens even goed bekijken."
Eigen visie
"De vraagstukken die spelen zijn groot en los je niet met één brief op", erkent vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie). "Het is wel belangrijk dat we de inzet formuleren en verder kijken hoe we dat gaan doen." De vier coalitiepartijen hebben allemaal een eigen visie op hoe je de grote vraagstukken aanpakt, voegt ze daaraan toe. "Tegelijkertijd is het de opdracht om als coalitie de richting aan te geven. Dat proberen we als kabinet nu te gaan doen."
"We moeten de grote thema's verder brengen en verbeteren. Dat is onze opdracht", zei Schouten. "Het gaat er uiteindelijk om wat de mensen in het land merken van alle zaken die wij voornemens zijn om te doen."
Verbeteringen
De bijeenkomst volgt op het ruim vier uur durende overleg van dinsdagavond. Na afloop daarvan zei Rutte dat het kabinet verbeteringen wil aanbrengen op grote, lopende dossiers waar kiezers zich zorgen over maken. Hij noemde daarbij de stikstofcrisis, de trage afhandeling van het toeslagenschandaal en de hersteloperatie van het door aardbevingen getroffen Groningen. Hoe het kabinet in die slepende dossiers nu wél een doorbraak wil forceren, zei de premier nog niet.
De top van het kabinet heeft ook breder gekeken, bijvoorbeeld naar het onbehagen en de regionale ongelijkheid in het land. Ook daar wil het kabinet de vinger achter krijgen.
Secondanten
Net zoals dinsdag schuiven naast Rutte en de drie vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Schouten (ChristenUnie) ook hun secondanten minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD), staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66), staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit, CDA) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie) aan.
Het is niet bekend hoe lang het overleg gaat duren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden