Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Zij zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de Telegraaf. In de vorige kabinetsperiode kwam de politieke top van kabinet en coalitie wekelijks bijeen. Maar dat coalitieoverleg werd geschrapt toen het huidige kabinet, dat eveneens is samengesteld uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, begin dit jaar aantrad.

Over de stikstofplannen van het kabinet wordt al langer verschillend gedacht binnen de coalitie. D66 is daarbij een stuk enthousiaster dan de VVD en de beide christelijke partijen, die veel boeren en ondernemers tot hun achterban rekenen. Om de natuur te beschermen zal met name de agrarische sector ingrijpend moeten hervormen.

Asielcrisis

Naast de stikstofaanpak is de asielcrisis een potentiële splijtzwam binnen de coalitie. Het kabinet paste deze week voor het eerst een dwangmaatregel toe bij een gemeente die weigerde meer opvangplekken te regelen. Met name binnen de VVD heerst veel chagrijn over dat besluit.

De coalitiepartijen zaten woensdag al samen aan tafel met een deel van het kabinet op het ministerie van Financiën. Het ging daar over de begroting voor volgend jaar, met bijzondere aandacht voor de koopkracht van de lage- en middeninkomens. Die staat door de torenhoge inflatie al maanden stevig onder druk.

Meer uit Politiek

PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden. Het kabinet moet daar duidelijkheid over geven, zegt Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin dieper wordt ingegaan op de begroting voor volgend jaar.

17 uur geleden
Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers

DEN HAAG (ANP) - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft het kabinet "terecht" een tik op de vingers gegeven, zeggen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Ook D66 ziet een aansporing in de "doorwrochte adviezen" die de VVD-coryfee woensdag presenteerde. Maar wat de kern van de aanbevelingen is, daarover lijken de coalitiepartijen nogal te verschillen.

18 uur geleden
ChristenUnie ziet in Remkes-rapport kans op nieuwe start

DEN HAAG (ANP) - De stikstofbevindingen van gespreksleider Johan Remkes zijn volgens de ChristenUnie de kans om een nieuwe start te maken, zegt Kamerlid Pieter Grinwis. "En die kans moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen." De kleinste coalitiepartij noemt het "terecht dat Remkes het kabinet streng toespreekt" en zegt dat de stikstofkaart van tafel moet.

19 uur geleden
Remkes: perspectief voor landbouw moet 'hard en echt zijn'

DEN HAAG (ANP) - Plannen voor de toekomst van de landbouwsector moeten "hard en echt" zijn, vindt stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Er is volgens hem dan ook geen ruimte voor "feel-goodverhalen".

19 uur geleden
Remkes uit kritiek op politici die veestapel willen halveren

DEN HAAG (ANP) - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes noemt politieke pleidooien voor het halveren van de veestapel "buitengewoon onverstandig en polariserend". In zijn eigen woordenboek komt het woord 'halveren' niet voor, zegt hij.

19 uur geleden
Bemiddelaar Remkes sluit af met oproepen aan kabinet en boeren

DEN HAAG (ANP) - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft de presentatie van zijn advies afgesloten met oproepen aan het kabinet én aan de agrarische sector. De VVD-coryfee roept het kabinet op om "in te zien dat een andere, betere koers nodig en mogelijk is". Zijn rapport noemt hij "in feite een welkomstgeschenk" voor de nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema van de ChristenUnie. Die moet "het land ingaan op de zeepkist, luisteren en inhoudelijk antwoorden", adviseert Remkes.

19 uur geleden
Remkes: verwachtingen over stikstofrapport te hoog opgeschroefd

DEN HAAG (ANP) - De verwachtingen over het stikstofrapport van Johan Remkes zijn volgens hemzelf "te hoog opgeschroefd". Het kabinet liet het vervolg van haar stikstofaanpak afhangen van de bevindingen van de stikstofbemiddelaar.

20 uur geleden