Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tony's Chocolonely compenseert cacaoboeren voor lagere prijzen

Tony's Chocolonely compenseert cacaoboeren voor lagere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat de cacaoboeren waar het bedrijf mee samenwerkt in Ivoorkust extra compenseren voor een lagere cacaoprijs. Die is afgelopen week "dramatisch" gedaald, zegt Tony's. Dat komt volgens het bedrijf door harde onderhandelingen die gevoerd worden tussen grote chocoladebedrijven en regeringen van cacaoproducerende landen Ivoorkust en Ghana. Ook Albert Heijn gaat cacaoboeren extra compenseren, laat de supermarktketen weten.

De prijs die cacaoboeren krijgen in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, daalt dit oogstseizoen met 18,5 procent ten opzichte van vorig jaar, zegt de chocoladefabrikant. Eigenlijk moeten boeren een basisprijs van 2200 dollar per ton cacao krijgen om een leefbaar inkomen te kunnen overhouden, maar afgelopen jaar zakte die prijs tot 1788 dollar per ton cacao. Dit jaar zet de daling door naar 1457 dollar per ton cacao.

Tony's vulde het resterende bedrag dat nodig is altijd al aan. Dit jaar komt er 793 dollar bovenop de basisprijs om de boeren op een leefbaar inkomen te houden. Daarmee komt het totale bedrag dat de boeren per ton cacao krijgen iets hoger uit, op 2250 dollar. De extra 50 dollar gaat naar programma's om onder meer slavernij tegen te gaan en mensen op te leiden.

Illegaal werken

Als chocoladebedrijven deze daling niet compenseren zullen meer mensen en kinderen illegaal gaan werken op cacaoplantages, denkt Tony's. Armoede is volgens het bedrijf een van de grootste misstanden in de cacaosector.

Naast Albert Heijn gaan ook de Duitse supermarktketen Aldi en het Duitse chocolademerk JOKOLADE hun boeren compenseren, zegt Tony's. De chocoladefabrikant heeft als doel 100 procent slaafvrije chocolade te produceren.

Meer uit Financieel

Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

5 minuten geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

1 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

1 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

1 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

21 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden