Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichtraad ECB komt ongepland bijeen over kwetsbaarheden banken

Toezichtraad ECB komt ongepland bijeen over kwetsbaarheden banken

FRANKFURT (ANP/RTR) - De toezichtraad van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag ongepland bijeen om kwetsbaarheden te bespreken in de Europese bankensector. Daar nam de nervositeit de afgelopen week toe na het faillissement van twee banken in de Verenigde Staten, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank. Ook waren er bij beleggers grote zorgen over het Zwitserse Credit Suisse.

Volgens een woordvoerder is de bijeenkomst bedoeld voor het uitwisselen van gedachten en om elkaar op de hoogte te houden van de recente ontwikkelingen. Waarschijnlijk komt dan ook de financiële gezondheid van banken in de eurozone ter sprake evenals het mogelijke risico dat zich hier, net als bij de Amerikaanse SVB, een bankrun kan voordoen. Bij de ECB vinden vaker van dit soort ad-hocbijeenkomsten plaats.

ECB-president Christine Lagarde onderstreepte donderdag nog dat de Europese bankensector "schokbestendig" is, maar dat de centrale bank de situatie wel scherp in de gaten houdt. Haar collega Luis de Guindos, vicepresident bij de centrale bank, wilde op een bijeenkomst met ministers van Financiën in Brussel naar verluidt niet uitsluiten dat sommige kredietverstrekkers in Europa risico lopen nu de rentes flink aan het oplopen zijn.

Niettemin heeft de ECB de rente in de eurozone donderdag min of meer volgens plan met nog een half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door alle onrust. "We moeten ons werk doen", verklaarde Lagarde na afloop. De ECB zal volgens haar "niet terugkrabbelen" als het gaat om het bestrijden van de inflatie.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

49 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

9 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

11 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

11 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

11 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

11 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

11 uur geleden