Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichtraad ECB komt ongepland bijeen over kwetsbaarheden banken

Toezichtraad ECB komt ongepland bijeen over kwetsbaarheden banken

FRANKFURT (ANP/RTR) - De toezichtraad van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag ongepland bijeen om kwetsbaarheden te bespreken in de Europese bankensector. Daar nam de nervositeit de afgelopen week toe na het faillissement van twee banken in de Verenigde Staten, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank. Ook waren er bij beleggers grote zorgen over het Zwitserse Credit Suisse.

Volgens een woordvoerder is de bijeenkomst bedoeld voor het uitwisselen van gedachten en om elkaar op de hoogte te houden van de recente ontwikkelingen. Waarschijnlijk komt dan ook de financiële gezondheid van banken in de eurozone ter sprake evenals het mogelijke risico dat zich hier, net als bij de Amerikaanse SVB, een bankrun kan voordoen. Bij de ECB vinden vaker van dit soort ad-hocbijeenkomsten plaats.

ECB-president Christine Lagarde onderstreepte donderdag nog dat de Europese bankensector "schokbestendig" is, maar dat de centrale bank de situatie wel scherp in de gaten houdt. Haar collega Luis de Guindos, vicepresident bij de centrale bank, wilde op een bijeenkomst met ministers van Financiën in Brussel naar verluidt niet uitsluiten dat sommige kredietverstrekkers in Europa risico lopen nu de rentes flink aan het oplopen zijn.

Niettemin heeft de ECB de rente in de eurozone donderdag min of meer volgens plan met nog een half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door alle onrust. "We moeten ons werk doen", verklaarde Lagarde na afloop. De ECB zal volgens haar "niet terugkrabbelen" als het gaat om het bestrijden van de inflatie.

Meer uit Financieel

Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

17 minuten geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

6 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

6 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

13 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

14 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

15 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

16 uur geleden