Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder stelt onderzoek in na rel over ambtswoning Johnson

Toezichthouder stelt onderzoek in na rel over ambtswoning Johnson

LONDEN (ANP) - De Britse kiescommissie heeft een onderzoek ingesteld naar de renovatie van de ambtswoning van premier Boris Johnson. De toezichthouder zegt dat het vermoeden bestaat dat de regels zijn overtreden.

De affaire over de ambtswoning houdt de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk al dagen bezig. Voormalige topadviseur Dominic Cummings zei vrijdag dat de premier vorig jaar het plan had opgevat om stiekem geld van donateurs te gebruiken voor de renovatie. Cummings noemde dat toen naar eigen zeggen "onethisch, dom en mogelijk illegaal".

Johnson mag jaarlijks 30.000 pond (34.000 euro) aan overheidsgeld uitgeven aan zijn ambtswoning. Hij draait zelf op voor extra uitgaven en die zouden in dit geval aanzienlijk zijn geweest. Britse media schrijven dat de verbouwing mogelijk circa 200.000 pond heeft gekost.

Carrie Symonds

De verloofde van de premier, Carrie Symonds, zou het voortouw hebben genomen bij de renovatie. Zij gruwde naar verluidt van de stijl van de vorige premier Theresa May, een partijgenoot van Johnson. Die heeft voor zover bekend geen eigen geld in de ambtswoning gestoken.

Ministers houden vol dat Johnson zelf betaalde voor de renovatie, maar het is nog onduidelijk hoe de financiering precies is geregeld. Een woordvoerder van de premier wilde eerder niet zeggen of sprake was van een lening. Die had de premier dan moeten opgeven.

Andere rel

Johnson kreeg ruim een week voor de regionale verkiezingen ook nog te maken met een andere rel. Britse media schreven op basis van anonieme bronnen dat Johnson vorig jaar uit frustratie zou hebben geroepen dat hij liever "een stapel lijken" te zien dan weer een lockdown in te stellen.

De oppositie vroeg Johnson woensdag in het parlement om opheldering. De premier hield daar vol zich nooit in dergelijke bewoordingen te hebben uitgelaten en daagde oppositieleider Keir Starmer uit met bewijs te komen. Johnson benadrukte ook dat hij zelf heeft betaald voor de renovatie van zijn woning en zich daarbij aan de gedragscode heeft gehouden.

Meer uit Buitenland

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

1 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

2 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

2 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

6 uur geleden
Oxfam: Europees geld ontwikkelingshulp gaat naar stoppen migratie

DEN HAAG (ANP) - Geld van de Europese Unie voor ontwikkelingshulp in Noord- en West-Afrika gaat in grote mate naar het tegengaan van migratie, meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport. In zowel Tunesië, Libië als Niger gaat een groot deel van het budget op aan de grensbeveiliging of de kustwacht.

9 uur geleden
Polen stuurt geen wapens meer naar Oekraïne om toespraak Zelensky

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen en zich voortaan louter op zijn eigen verdediging concentreren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. De premier deed die uitspraak slechts enkele uren nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

10 uur geleden