Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder sleept medewerkers Pels Rijcken voor tuchtrechter

Toezichthouder sleept medewerkers Pels Rijcken voor tuchtrechter

UTRECHT(ANP) - Medewerkers of oud-medewerkers van Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat en tevens notariskantoor, moeten voor de tuchtrechter verschijnen omdat ze nalatig optraden tijdens de grootschalige fraude door de in 2020 overleden bestuursvoorzitter Frank Oranje. Dat kondigde het Bureau Financieel Toezicht (BFT) aan na afronding van een onderzoek naar de kwestie. De toezichthouder voor het notariaat vond geen bewijs dat collega's van Oranje betrokken waren bij de miljoenenfraude, maar vindt wel dat normen zijn geschonden.

Personeel van Pels Rijcken schoot volgens het BFT ernstig tekort bij het toepassen van de eigen regels voor intern toezicht op het notarissenkantoor. Mede daardoor kon Oranje onopgemerkt 11 miljoen euro wegsluizen van derdenrekeningen. De "normschending" door Oranjes collega's bestond er volgens het BFT onder andere uit dat ze niet goed controleerden hoeveel geld er van derdenrekeningen werd gehaald of op gestort. Hoeveel medewerkers van Pels Rijcken zich voor de tuchtrechter moeten verantwoorden, wil het BFT niet prijsgeven.

Tuchtzaken in de branche komen voor een van de zogeheten kamers voor het notariaat. Als die een klacht gegrond heeft verklaard, kan de tuchtrechter een notaris in het uiterste geval verbieden om zijn beroep uit te oefenen. Maar er zijn ook minder verregaande maatregelen, zoals een berisping of waarschuwing.

Fraude

In maart maakte Pels Rijcken bekend dat Oranje, die toen al was overleden, grote geldbedragen frauduleus naar privérekeningen had geleid. Dat haalde hij van rekeningen waarop geld stond dat door notarissen van het kantoor werd bewaard, maar voor iemand anders bestemd was. Het BFT concludeert dat de fraude in ieder geval vanaf 2003 had plaatsgevonden. "Een dergelijke fraude is ongekend in de notariële wereld", schrijft de instantie.

De toezichthouder doet Pels Rijcken ook een reeks aanbevelingen. Zo moet er een opener kantoorcultuur ontstaan, waar collega's elkaar durven aan te spreken en onafhankelijk hun rol kunnen uitoefenen. Daar is een interne klachtenregeling onmisbaar voor, stelt het BFT. Pels Rijcken kondigde onlangs al een eigen afdeling risk & compliance aan. Het advocatenkantoor stopt bovendien volledig met notariële dienstverlening.

Voor het notariaat als geheel ziet de toezichthouder graag dat er betere afspraken worden gemaakt over de berekeningen waarmee het saldo op derdenrekeningen wordt vastgesteld. Daarnaast moet er meer nadruk komen op de naleving van de regels. Ook zouden notarissen akten waar ze zelf een belang bij hebben niet meer door collega's van hun eigen kantoor moeten laten behandelen.

Meer uit Financieel

Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

1 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

1 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

1 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

2 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

3 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

4 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

4 uur geleden