Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder EMA komt met oordeel over derde coronavaccin

Toezichthouder EMA komt met oordeel over derde coronavaccin

AMSTERDAM (ANP) - Nederland en de andere landen in de Europese Unie horen vrijdag of een nieuw coronavaccin op de markt kan worden gebracht. De toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, komt dan met een oordeel over het vaccin AZD1222 van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Als het oordeel positief is, gaat het naar de Europese Commissie, die beslist over toelating.

Over het vaccin is de laatste tijd veel te doen. De Europese Unie heeft voor dit jaar 400 miljoen doses AZD1222 besteld, waarvan er 11,7 miljoen naar Nederland zouden gaan. Voor eind maart zou AstraZeneca de eerste 80 miljoen doses moeten leveren, waarvan 4,5 miljoen aan Nederland. Tot woede van Brussel zegt de farmaceut nu slechts 31 miljoen doses te kunnen leveren. Dat zou komen door een haperende productie bij een fabriek in Walloniƫ.

Ook over de effectiviteit van het middel zijn twijfels ontstaan. De Duitse vaccintoezichthouder zegt dat het niet duidelijk is of het middel werkt bij 65-plussers, terwijl dat juist de meest kwetsbare groep is. Duitsland raadt daarom aan om het middel alleen toe te dienen aan mensen die jonger dan 65 zijn.

In Nederland komt de Gezondheidsraad binnenkort met een advies over het gebruik van AZD1222. De overheid wil het middel gebruiken om onder andere mensen van onder de 60 met medische klachten te vaccineren, evenals ggz-medewerkers en -cliƫnten.

Als het vaccin van AstraZeneca wordt toegelaten, is dit het derde middel op de markt. De vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna zijn al goedgekeurd.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

1 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

1 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

2 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

3 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

6 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

7 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

8 uur geleden