Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder doet onderzoek naar Plus om nieuwe plasticregels

Toezichthouder doet onderzoek naar Plus om nieuwe plasticregels

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft supermarktketen Plus om opheldering gevraagd over de naleving van nieuwe regels over wegwerpplastic. Winkeliers moeten op hun kassabon vermelden welk bedrag klanten extra kwijt zijn aan de nieuwe heffing op wegwerpplastic, maar volgens de NOS doet Plus dit nog niet. De ILT moet erop toezien dat bedrijven zich aan de nieuwe plasticwet houden en is een onderzoek begonnen naar de winkelketen, bevestigt een woordvoerder.

"Je bent als supermarkt verplicht het bedrag van de toeslag voor plastic apart te vermelden. Zo zie je als klant welk bedrag je kwijt bent aan plastic, wat je er mogelijk toe aanzet andere beslissingen te nemen", legt de woordvoerder uit.

De ILT heeft dinsdagmiddag een telefoongesprek gehad met Plus om na te gaan of het bedrijf de regels echt overtreedt. Het is nog niet duidelijk wat de volgende stappen zullen zijn. "Je kijkt in dit soort gevallen wat de ernst van de overtreding is en of het doelbewust is. Een gesprek kan voldoende zijn, maar in het uiterste geval kan het om dwangsommen gaan. Dat behoort tot onze middelen."

Extra heffing

Sinds 1 juli zijn bedrijven als snackbars en supermarkten verplicht een extra heffing in rekening te brengen als ze plastic verpakkingen, bekers of bakjes voor eenmalig gebruik verkopen. Dit moet ervoor zorgen dat er minder plastic zwerfafval ontstaat doordat mensen minder vaak voor wegwerpplastic kiezen.

Het is nadrukkelijk verplicht die nieuwe heffing apart te vermelden. Een woordvoerder van Plus liet aan de NOS weten dat het de keten het "technisch" niet op tijd lukte om die heffing op de kassabon te krijgen.

De ILT onderstreept dat juist supermarkten erg belangrijk zijn bij het tegengaan van de berg plastic afval. "Zij zijn enorm belangrijk in het dagelijks leven van veel mensen, dus vinden wij dat zij zich gewoon aan de regels moeten houden", zegt de woordvoerder.

Meer uit Financieel

Unilever wil dat rechtszaak Ben & Jerry's wordt geseponeerd

NEW YORK (ANP/RTR) - Unilever wil dat de Amerikaanse rechtszaak van het bestuur van ijsmerk Ben & Jerry's tegen het levensmiddelenconcern wordt geseponeerd. Unilever ontkent dat het probeerde voormalig Ben & Jerry's-topman Dave Stever te ontslaan om zijn rol in het activisme van het ijsmerk. Stever zou juist een grotere rol en meer loon zijn aangeboden, maar zou in maart zelf hebben gekozen weg te gaan.

18 minuten geleden
Grote techbedrijven in trek op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.

10 uur geleden
Brussel onderzoekt overname muzieklabel door Universal Music

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.

11 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash doet miljardenbod op Deliveroo

LONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.

11 uur geleden
Staat neemt pijpleidingenproject voor CO2-opslag over

DEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.

11 uur geleden
LTO blij met juridische aanpassingen voor stikstofaanpak

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.

11 uur geleden
Industrie acht klimaatpakket onvoldoende voor gelijk speelveld

ZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.

14 uur geleden