Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder: camera's van Tesla's filmen minder

Toezichthouder: camera's van Tesla's filmen minder

DEN HAAG (ANP) - De ingebouwde beveiligingscamera's in de auto's van Tesla maken voortaan minder beelden van hun omgeving, en die worden minder lang opgeslagen. Dat moet de privacy van nietsvermoedende voorbijgangers beschermen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

Tesla's hebben vier camera's aan de buitenkant om diefstal te voorkomen. Die filmden alles wat er om de auto heen gebeurde, en de computersystemen bewaarden een uur aan beeldmateriaal. "Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden", zegt bestuurslid Katja Mur van de Autoriteit in een verklaring.

Voortaan staan de camera's standaard uit. Als iemand de auto aanraakt, krijgt de eigenaar een melding op zijn of haar telefoon. Dan kunnen de camera's worden ingeschakeld. Ze slaan dan maximaal 10 minuten aan beeld op.

Tesla krijgt geen straf voor de camera's. De eigenaar van de auto, en niet de fabrikant, is namelijk verantwoordelijk voor de beelden.

Meer uit Binnenland

Rechter: hoogleraar UM terecht ontslagen om verdachtmakingen

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag de arbeidsovereenkomst van de Universiteit Maastricht (UM) met een hoogleraar ontbonden. Dat gebeurde op verzoek van de UM. Volgens de rechtbank heeft de hoogleraar verwijtbaar gehandeld door een collega vals te beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

57 minuten geleden
Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

2 uur geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

2 uur geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

4 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

5 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

6 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

6 uur geleden