
Toezichthouder: AIVD en MIVD moeten zorgvuldiger informatie delen
DEN HAAG (ANP) - De AIVD en MIVD moeten zorgvuldiger werken als ze informatie verstrekken aan landen met een "verhoogd risicoprofiel". Het beleid moet beter uitgewerkt worden en de werkwijze aangescherpt, zegt de toezichthouder CTIVD na onderzoek. Bij beide diensten werden fouten gemaakt bij het delen van informatie met buitenlandse diensten in landen waar zorgen zijn over bijvoorbeeld mensenrechten, de professionaliteit van de diensten of de mate waarin persoonsgegevens veilig zijn.
De CTIVD deed onderzoek naar gegevensuitwisselingen van zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) tussen september 2019 en maart 2020. Het ging daarbij om buitenlandse diensten die vaker informatie uit Nederland krijgen. In totaal zijn tientallen voorbeelden onderzocht. De toezichthouder vindt dat de werkwijze verbeterd moet worden om te voorkomen dat er in de toekomst fouten gemaakt worden.
Volgens de toezichthouder was in alle onderzochte gevallen duidelijk dat er terecht gegevens zijn gedeeld, maar is dat niet altijd op een zorgvuldige manier gegaan. De AIVD geeft soms toestemming om voor langere tijd informatie door te spelen, soms zelfs over een grote groep mensen. De dienst heeft niet altijd goed duidelijk gemaakt waar dat voor nodig is, en of er wel zorgvuldig over nagedacht is.
Geen juiste toestemming
Bij de MIVD bleek er in ruim de helft van de gevallen geen juiste toestemming verleend te zijn. Formeel moet de minister dat doen, maar die besteedt dat in de praktijk normaal gesproken uit aan het hoofd van de dienst. De besluiten waren nooit voldoende onderbouwd. Er werd verder te weinig aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie en de voorwaarden die aan de informatie verbonden waren. Bijvoorbeeld dat de gegevens alleen voor inlichtingenwerk gebruikt mogen worden en op enig moment vernietigd moeten worden, aldus de CTIVD.
De CTIVD vraag het demissionaire kabinet om binnen drie maanden met een plan te komen om de werkwijze te verbeteren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.
2 uur geledenZANDVOORT (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer zet de NS vanaf vrijdag extra treinen in tussen Haarlem en Zandvoort. Volgens een woordvoerster rijden er vrijdag, zaterdag en zondag tussen 09.30 uur en 22.00 uur twee treinen per uur meer om badgasten te kunnen vervoeren.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.
2 uur geledenRIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.
3 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.
3 uur geleden