Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toevoer Russisch gas blijft ondanks oorlog op peil

Toevoer Russisch gas blijft ondanks oorlog op peil

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Rusland blijft via enkele belangrijke pijpleidingen evenveel gas aan Europa leveren als de voorgaande dagen. Dat laten gegevens van de beheerders van die pijpleidingen zien.

De hoeveelheid gas die vrijdag door Nord Stream 1 stroomt, is min of meer stabiel gebleven. Het gaat om een pijpleiding door de Oostzee van Rusland naar Duitsland.

Via de leiding Yamal-Europe, die van Rusland door Belarus en Polen loopt, was de gasstroom iets hoger dan op donderdag. Deze pijpleiding is goed voor ongeveer 15 procent van al het Russische gas dat aan Europa wordt verkocht en loopt door Belarus en Polen naar Duitsland.

Yamal-Europa-pijpleiding

Eerder dit jaar, voor de Russische inval in Oekraïne, stroomde het gas in de Yamal-Europa-pijpleiding geregeld oostwaarts. Dat kan te maken hebben gehad met de hoge gasprijzen, waardoor het aantrekkelijker werd om in Duitsland opgeslagen gas te kopen dan duur Russisch gas. Na 25 februari, een dag na de aanval op Oekraïne, stroomde het gas voornamelijk van oost naar west.

Bij de Slowaakse grensplaats Velké Kapušany, waar via Oekraïne aardgas Slowakije binnenkomt, wezen de eerste gegevens van vrijdag ook op een stabiele toevoer van de brandstof.

Sancties

De Hongaarse premier Viktor Orbán liet eerder weten dat de Europese Unie geen sancties zal instellen tegen Russisch gas. Europese landen zijn voor hun gas voor een groot deel afhankelijk van Rusland, dat op veel andere terreinen al te maken heeft met economische sancties van de EU. De Verenigde Staten kondigden eerder deze week aan geen enkele fossiele brandstof uit Rusland meer te importeren, waaronder aardgas.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese gasprijzen, daalde vrijdagochtend met ruim 8 procent tot 116 euro per megawattuur. Dat is nog altijd meer dan het zesvoudige van de gasprijs een jaar geleden.

Meer uit Financieel

Eurocommissaris ziet brede steun voor langer toestaan glyfosaat

STRAATSBURG (ANP) - De grote meerderheid van EU-landen steunt het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, zegt de Europese Commissie. Daarmee zou de verlenging die zij voorstelt vrijwel verzekerd zijn. De "overgrote meerderheid" van de lidstaten ziet volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides geen reden om het bestrijdingsmiddel aan banden te leggen.

24 minuten geleden
Damrak toont herstel, beleggers wel voorzichtig door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Amsterdam hebben woensdag wat herstel laten zien na de stevige koersdalingen een dag eerder. De stijgers in de toonaangevende AEX waren duidelijk in de meerderheid.

1 uur geleden
Google brengt eerste smartwatch naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.

1 uur geleden
PFAS-maker 3M teleurgesteld dat Nederland naar rechter stapt

BRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.

1 uur geleden
Doorstart Vacansoleil verloopt 'voorspoedig', serieuze biedingen

EINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.

1 uur geleden
Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

1 uur geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

2 uur geleden