Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toestand New Delhi verbetert iets maar lockdown verlengd

Toestand New Delhi verbetert iets maar lockdown verlengd

NEW DELHI (ANP) - De premier van de Indiase hoofdstad, Arvind Kejriwal, heeft de lockdown verder verscherpt en met een week verlengd. Deze week rijden er zelfs geen metro's meer in de metropool Delhi waar rond de 17 miljoen mensen wonen, meldden plaatselijke media. De drie weken terug ingevoerde strenge beperkingen gelden nu tot de vroege morgen van 17 mei.

Kejriwal zei dat het aantal mensen dat positief op het virus wordt getest is teruggelopen van 35 procent halverwege april naar 23 procent, maar hij vindt dat geen aanleiding de bewegingsvrijheid te verruimen.

De metropool had vooral te kampen met een tekort aan zuurstof voor de behandeling van ernstig zieke patiënten, maar het gaat het nu iets beter volgens Kejriwal. Het komt mede omdat New Delhi ook via de rechter bij de gezondheidsautoriteiten meer actie heeft afgedwongen. Het heeft onder meer geleid tot het opzetten van een nationale 'Task Force' die de beschikbare zuurstof beter in kaart moet brengen en sneller distribueren.

Miljoenen besmettingen

In India zijn er ruim 300 miljoen coronatests uitgevoerd en 22,3 miljoen besmettingen vastgesteld. Bij ruim 18 miljoen van de gevallen gaat het om mensen zonder ziekteverschijnselen of genezen patiënten. In het land van bijna 1,4 miljard inwoners zijn momenteel ongeveer 3,7 miljoen actieve gevallen van het coronavirus. In het land zijn volgens de autoriteiten zo'n 243.000 patiënten met of door Covid-19 overleden. Dat is per miljoen inwoners (ongeveer 175) erg weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Brazilië (1970), de VS (1790) of Spanje (1685).

Maar het aantal sterfgevallen is in India momenteel erg hoog met zondag weer meer dan 4000 in 24 uur tijd. In de politiek wordt om een nationale strenge lockdown geroepen. Momenteel zijn naast New Delhi nog twaalf van de 36 deelstaten vrijwel lamgelegd met een strenge lockdown.

Meer uit Buitenland

VS: journaliste vanuit Israëlische positie gedood, geen opzet

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie. Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel.

10 minuten geleden
Zelenski: wederopbouw Oekraïne is taak van democratische wereld

LUGANO (ANP/AFP/RTR) - De wederopbouw van Oekraïne is een "gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld", stelt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij deed zijn uitspraak via een videoverbinding op een internationale conferentie in Zwitserland voor het herstel van zijn land.

37 minuten geleden
Spanje neemt 'onderwaterdrones' voor drugssmokkel in beslag

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse politie heeft zes zogenoemde onderwaterdrones in beslag genomen die grote hoeveelheden drugs van Marokko naar Spanje kunnen vervoeren. Bij invallen in Barcelona en de zuidelijke provincies Malaga en Cadiz zijn acht verdachten opgepakt, waarmee de bende achter de drones zou zijn ontmanteld.

1 uur geleden
Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

KINSHASA (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is officieel voorbij verklaard, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de noordwestelijke provincie Equateur werd in april een eerste geval gemeld. In totaal zijn vier gevallen bevestigd en bij één persoon werd een besmetting vermoed. Alle patiënten stierven, aldus de WHO.

2 uur geleden
President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

3 uur geleden
Zevende lichaam gevonden na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR/AFP) - Reddingswerkers hebben maandag een lichaam gevonden na een gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee stijgt het dodental naar zeven. Er wordt nog gezocht naar vijftien mensen die als vermist zijn opgegeven.

4 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

5 uur geleden