Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toestand Japanse oud-premier Abe 'zeer ernstig' na schietpartij

Toestand Japanse oud-premier Abe 'zeer ernstig' na schietpartij

NARA (ANP/RTR/AFP) - De Japanse oud-premier Shinzo Abe verkeert in "zeer ernstige toestand" sinds hij werd neergeschoten tijdens een campagnebijeenkomst in de westelijke Japanse stad Nara. Premier Fumio Kishida heeft dat bekendgemaakt, nadat Japanse media eerder berichtten dat Abe geen teken van leven vertoonde toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Het schietincident vond vrijdagochtend (lokale tijd) plaats toen Abe namens de Liberaal-Democratische Partij kiezers toesprak over de Senaatsverkiezingen van aanstaande zondag. Hij is volgens lokale media door twee kogels geraakt. "Ik bid dat hij dit overleeft", zei Kishida. "Dit is een barbaarse daad tijdens het voeren van een verkiezingscampagne, de basis is van onze democratie, en het is absoluut onvergeeflijk".

Politieke partijen zijn gestopt met het voeren van campagne. Of de stembusgang dit weekend nog doorgaat, is niet duidelijk. Volgens Kishida is het te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. De regering zal zich daar op een later moment over buigen.

Verdachte opgepakt

Voor het schietincident is een 41-jarige verdachte opgepakt. Japanse media melden dat het om een oud-militair gaat en dat hij schoten heeft gelost met een zelfgemaakt vuurwapen. De man heeft volgens persbureau Kyodo tegen de politie gezegd dat hij geen wrok koesterde tegen de politieke opvattingen van Abe. Kort daarvoor berichtte nieuwszender NHK dat de man had verklaard niet blij te zijn met Abe en dat hij van plan was om hem te doden.

Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij leidde Japan in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020. Nadat hij vanwege gezondheidsproblemen aftrad, bleef hij actief binnen zijn partij. Geweld tegen politici komt zelden voor in Japan. Ook in het buitenland wordt geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Nara. Meerdere politieke leiders hebben de aanval veroordeeld en hun steun betuigd.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

1 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

2 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

2 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

2 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

2 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

4 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

4 uur geleden