Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 37.903,29 punten. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde 0,3 procent in de min op 5018,39 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 15.605,48 punten. De Dow verloor in april 5 procent. Dat is het grootste maandverlies sinds september 2022. De S&P 500 en de Nasdaq zakten vorige maand ruim 4 procent.

De beurshandel staat de laatste tijd onder druk door zorgen van beleggers over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve hield de rente woensdag, zoals verwacht, opnieuw ongewijzigd. Hierdoor blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent, het hoogste niveau sinds 2001.

Verkoopafname Starbucks

Volgens de Fed was er in de afgelopen maanden een "gebrek aan verdere vooruitgang" richting de inflatiedoelstelling van 2 procent. De centrale bank verwacht niet dat de rente verlaagd kan worden, totdat er "meer vertrouwen" is dat de inflatie standvastig richting deze doelstelling beweegt. "De economische vooruitzichten zijn onzeker en het comité blijft zeer alert op inflatierisico's", gaf de centrale bank aan.

Starbucks ging stevig omlaag in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug. Het aandeel werd bijna 16 procent lager gezet.

Ontslagen bij Tesla

Chipproducent AMD verloor 9 procent na een tegenvallend kwartaalbericht. Ook techbedrijf Super Micro Computer wist niet aan de hoge verwachtingen te voldoen en werd 14 procent lager gezet. De belangrijke speler op AI-gebied is dit jaar echter al zo'n 200 procent in waarde gestegen door het optimisme rond AI.

Tesla zakte 1,8 procent. Volgens mediaberichten doekt topman Elon Musk bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern op. Zo'n vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is eveneens opgestapt, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het is niet duidelijk of zij is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

2 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

3 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

4 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

4 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

5 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

5 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

6 uur geleden