Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toespraak Fed-baas Powell dreunt ook na op Aziatische beurzen

Toespraak Fed-baas Powell dreunt ook na op Aziatische beurzen

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten maandag overwegend flinke verliezen zien. Beleggers reageerden op de koersdreun op Wall Street die volgde op uitlatingen van Jerome Powell. De Amerikaanse centralebankpresident waarschuwde dat de rentes de komende tijd verder omhoog zullen gaan om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere rentes zullen volgens Powell voor "pijn" zorgen in de grootste economie ter wereld.

Vooral de technologiebedrijven die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven, gingen omlaag in navolging van de koersval van bijna 4 procent van techgraadmeter Nasdaq. De Nikkei in Tokio raakte kort voor sluiting van de beurs in Tokio 2,7 procent kwijt. De grote Japanse investeerder SoftBank, die veel belangen heeft in techbedrijven, leverde 3,6 procent in en elektronicaconcern Sony zakte meer dan 4 procent. Ook winkelbedrijf Fast Retailing, eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorde tot de grootste dalers met een min van 3 procent.

De Kospi in Seoul ging ruim 2 procent omlaag. De grote Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung en SK Hynix verloren dik 2 en meer dan 3 procent. De All Ordinaries in Sydney daalde bijna 2 procent ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Australische winkelverkopen in juli. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,7 procent in de min. De Chinese maaltijdbezorger Meituan klom dik 4 procent dankzij een sterker dan verwachte omzetgroei in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf leed wel voor het zevende kwartaal op rij een verlies.

De beurs in Shanghai (min 0,1 procent) hield het verlies beperkt, ondanks dat de winsten van Chinese industriebedrijven in de eerste zeven maanden van dit jaar met 1,1 procent zijn gedaald. De sector kampt met de impact van coronabeperkingen en de vastgoedcrisis in China. Tevens werd bekendgemaakt dat de stroomproblemen vanwege de droogte in de zuidwestelijke Chinese regio Sichuan grotendeels voorbij zijn. Na twee weken van beperkingen is de stroomvoorziening naar de meeste fabrieken weer vrijwel helemaal hersteld.

Meer uit Financieel

EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

7 minuten geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

9 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

10 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

10 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

11 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

13 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

13 uur geleden