Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toespraak Adolf Hitler afgespeeld in Oostenrijkse trein

Toespraak Adolf Hitler afgespeeld in Oostenrijkse trein

WENEN (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Een toespraak van Adolf Hitler is zondag afgespeeld in een Oostenrijkse trein. Reizigers kregen via de intercom onder meer "Heil Hitler" en "Sieg Heil" te horen, bevestigt spoorwegmaatschappij ÖBB maandag. Er zijn aanklachten ingediend tegen twee verdachten.

Uit onderzoek komt naar voren dat de verdachten zichzelf met een sleutel toegang hadden verschaft tot een van de intercomtoestellen in de rijtuigen. Vervolgens speelden ze bij een intercom met een telefoon fragmenten af van een toespraak van Hitler, die in 1889 in Oostenrijk werd geboren.

De verdachten zijn volgens ÖBB geen medewerkers van het bedrijf. De twee werden door de politie opgespoord aan de hand van videobeelden. Ze waren herkenbaar in beeld toen ze uit de trein stapten, aldus de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij.

Standaardsleutel

Het is niet duidelijk hoe de verdachten aan de sleutel zijn gekomen. "Het is een standaardsleutel die in heel Europa wordt gebruikt en waarvan er waarschijnlijk tienduizenden zijn", aldus een woordvoerder van de ÖBB.

Het incident vond plaats tussen Sankt Pölten en Wenen. Op hetzelfde traject werden volgens de ÖBB recent in twee treinen via de intercom een "onzinnige en verwarrende mix" van kinderliedjes en oude, gebrekkige aankondigingen uitgezonden.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

8 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

11 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

12 uur geleden