Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Toeslagenouders' over notulen: ministers speelden spelletjes

'Toeslagenouders' over notulen: ministers speelden spelletjes

DEN HAAG (ANP) - De inhoud van de vrijgegeven notulen van de ministerraad "heeft ons in grote oproer gebracht". Dat schrijven de slachtoffers van het toeslagenschandaal in een brief aan Kamerleden, partijleiders en kabinetsleden. "Ministers waren bezig met spelletjes om Kamerleden onder de duim te krijgen", zeggen veertig gedupeerden. "Wij zien de notulen als een dieptepunt als het gaat om de informatie naar de Kamer toe."

Uit de notulen blijkt dat ministers veel klaagden over kritische Kamerleden. "De regering werkt Kamerleden in de coalitie die ons hielpen het liefst de laan uit. De nadruk had behoren te liggen op een oplossing", schrijven de teleurgestelde ouders.

De gedupeerden benadrukken dat Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA) juist geholpen hebben het schandaal aan het licht te brengen. Ook VVD-Kamerlid Helma Lodders wordt genoemd in de notulen als iemand die met de oppositie een "gezamenlijke strijd" voerde tegen toenmalig staatssecretaris Menno Snel. "Nu pas begrijpen we dat zij hun taak niet op een normale wijze konden uitvoeren, maar met enorm veel tegendruk die er niet hoort te zijn."

Spelletjes

Volgens de toeslagenouders lag de nadruk in de ministerraad veel te veel op deze "spelletjes", en niet op het vinden van een oplossing. "Het onderwerp had dan ook behoren te zijn 'hoe herstellen we dat vertrouwen' maar daar ging het niet om. Wij zijn immers van mening dat nog steeds, tot op de dag van vandaag, niet in de volle omvang erkend wordt wat ons is aangedaan, inclusief de discriminatie en zwarte lijsten."

In de aanloop naar het debat dat donderdag over de onthullingen wordt gehouden, moeten politici zich uitspreken "tegen deze ongrondwettelijke werkwijze", schrijven de ouders. "Kunt u onze rechtstaat redden?"

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Rotterdam, ook een 'knal' bij bedrijfspand

ROTTERDAM (ANP) - Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

43 minuten geleden
Hof behandelt gezinsmoord Etten-Leur in hoger beroep

DEN BOSCH (ANP) - De 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur staat dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep terecht voor de moord op zijn moeder (65) en de doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). De rechtbank in Breda legde hem in november 2021 dertig jaar cel op, na een eis tot levenslang. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

1 uur geleden
Advies aan Hoge Raad over veroordeling in zaak Nicky Verstappen

DEN HAAG (ANP) - De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos B. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.

1 uur geleden
Snelrechtzitting met eerste zeven verdachten van stadionrellen AZ

ALKMAAR (ANP) - Voor de politierechter in de rechtbank in Alkmaar verschijnen dinsdag de eerste zeven verdachten van de recente supportersrellen in het AZ-stadion. De rechtbank houdt deze week twee themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

1 uur geleden
Autoriteit Persoonsgegevens maakt aantal datalekken 2022 bekend

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens maakt dinsdag bekend hoe vaak gegevens van personen in 2022 zijn buitgemaakt bij digitale aanvallen. Vorig jaar constateerde de privacywaakhond een explosieve stijging van het aantal datalekken.

1 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

2 uur geleden
Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

9 uur geleden