Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toeslagenouder tegen Rutte in RTL-debat: waarom kan u blijven?

Toeslagenouder tegen Rutte in RTL-debat: waarom kan u blijven?

DEN HAAG (ANP) - "Waarom denkt u dat u wel kan blijven?" Met die vraag werd premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte geconfronteerd tijdens het live verkiezingsdebat van RTL. Kristie Rongen, een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, stond tegenover de premier. "U heeft mij in de steek gelaten, en allemaal voor eigen gewin", beet ze hem toe.

Rongen is een van de duizenden ouders die in de financiële problemen zijn gekomen door de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. Zij moest enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen.

"Wow", zei Rutte op de introductie van Rongen. "Heel bijzonder dat we hier zo staan." De premier legde uit dat Rongen een van de ouders is die hij eerder op het Catshuis heeft gesproken. Rongen wilde weten waarom voormalig minister Lodewijk Asscher wel is gestopt als lijsttrekker van de PvdA, maar Rutte wel aanbleef. De VVD-leider gaf aan te hebben "nagedacht" over zijn politieke lot. "Dit is zo'n schandvlek." Maar "per saldo" is er onder zijn verantwoordelijkheid ook veel goeds gebeurd, vindt Rutte.

"Wat jullie hebben meegemaakt, is verschrikkelijk", zei hij wel tegen Rongen. Hij benadrukte wat het kabinet naar aanleiding van het toeslagenrapport in het werk heeft gezet om te voorkomen dat burgers in de toekomst zo in de problemen komen door het handelen van de overheid.

De lijsttrekkers stonden niet alleen tegenover elkaar, maar werden stuk voor stuk ook tegenover een kiezer gezet over een specifiek onderwerp. Kaag stond tegenover een boer, die zich verzet tegen het plan van D66 om de veestapel te halveren. Hoekstra sprak met ondernemers die bijna een jaar lang de deuren van hun restaurant hebben moeten sluiten.

Wilders trof een vrouw van Marokkaans-Nederlandse afkomst die hem aan de tand voelde over zijn immigratie- en integratiestandpunt, en Klaver sprak met een studente die haar onvrede uitte over het afschaffen van de basisbeurs. Een ondernemer die veel met zelfstandigen werkt, wilde van Marijnissen uitleg over SP-standpunten over zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Meer uit Politiek

Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

33 minuten geleden
Kamer ziet eindelijk hoognodige steun VS voor Oekraïne komen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt opgelucht gereageerd op het nieuws dat het Amerikaanse Congres vrijwel zeker akkoord lijkt te gaan met een steunpakket van tientallen miljarden dollars voor Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten aan het front zitten zwaar in de verdrukking.

13 uur geleden
Rutte noemt steunpakket VS voor Oekraïne een belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte noemt het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om in te stemmen met een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne "heel goed nieuws". Het is volgens hem "een belangrijke stap om Oekraïne te blijven steunen in de verdediging tegen Russische agressie".

13 uur geleden
Timmermans haalt uit naar Wilders, waarschuwt VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft op een gezamenlijk ledencongres fel uitgehaald naar Geert Wilders. Hij verwijt de PVV-leider dat de kabinetsformatie al vijf maanden duurt en vooral door zijn toedoen alleen maar "tot heel veel ruzie heeft geleid en nul oplossingen". En al die tijd gebeurt er niets aan "de noden van de samenleving" vindt Timmermans, die zinspeelt op een einde van de huidige formatiepogingen van PVV, VVD, NSC en BBB.

15 uur geleden
PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

20 uur geleden
VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

1 dag geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

1 dag geleden