
Toeslagenellende duurt nog voort, zeggen gedupeerden in verhoor
DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal heeft voor gedupeerden Jurgen Deceuninck en Gerda Deceuninck-Eijbrink tot op de dag van vandaag ingrijpende gevolgen. Hun kinderen wonen nog altijd niet thuis en hoewel allang erkend is dat zij geen fraudeurs zijn, worden zij door bijvoorbeeld hun autoverzekeraar nog steeds zo behandeld.
Dat vertelde het echtpaar tijdens hun verhoor door de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Zij kwamen allebei al voordat zij elkaar leerden kennen in aanvaring met de Belastingdienst, met desastreuze gevolgen. "Ze hadden beter mijn benen kunnen amputeren dan dit", verzuchtte Deceuninck-Eijbrink. "Dan had ik misschien nog een normaal leven gehad."
Het echtpaar is een voorbeeld van hoe een klein foutje - een halfuur te veel aan kinderopvang gedeclareerd - nog steeds enorme gevolgen kan hebben. Sinds premier Mark Rutte drie jaar geleden in een brief excuses aanbood en verzekerde dat het stel geen blaam trof, "is er niks veranderd voor ons", aldus Deceuninck. "De dagelijkse dingen zijn gewoon nog een strijd."
Incasso op incasso
Ook zij hoefden niet te rekenen op begrip of medewerking van de Belastingdienst. Die stuurde incasso op incasso, ook toen zij al maandelijks een groot bedrag aflosten. Waar de geëiste bedragen op gebaseerd waren "is tot op de dag van vandaag een raadsel", zei Deceuninck-Eijbrink. Haar man kreeg bij navraag te horen: "je hebt de brief, je kunt toch lezen?"
Het was sowieso zeldzaam dat de fiscus van zich liet horen, aldus de gedupeerden. "Het was eenzijdige communicatie", vertelde Deceuninck-Eijbrink aan de commissie. "Het kwam vanuit onze kant. En als je het geluk had, kreeg je een keer in een half jaar of een jaar een brief terug." Datzelfde beeld kwam naar voren tijdens het verhoor van Dulce Goncalves Tavares eerder op woensdag. Ook Goncalves is gedupeerde in het toeslagenschandaal en kreeg zelfs op handgeschreven brieven geen antwoord van de Belastingdienst, vertelde zij in haar verhoor.
Mentale gevolgen
Ook mentaal zijn de gevolgen groot geweest. "Ik heb mijn vrouw zien kapotgaan voor mijn ogen", vertelde Deceuninck. "Alles wordt je afgepakt, tot je menselijkheid aan toe."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
16 uur geleden