
Toeslagenaffaire raakt juist de thema's van Asscher
DEN HAAG (ANP) - De toeslagenaffaire bleef de opgestapte PvdA-voorman Lodewijk Asscher achtervolgen, zoals voor zoveel politieke kopstukken het geval is. De ontspoorde fraudejacht raakt juist de traditioneel sociaaldemocratische thema's waarmee Asscher zijn partij weer wilde opbouwen na het historische verkiezingsverlies van 2017. In die thema's speelde het "zeker zijn" van een betrouwbare overheid een grote rol.
Asscher maakte zijn besluit bekend in de aanloop naar het verkiezingscongres van de partij, waarin naast een motie van steun ook een motie van wantrouwen tegen Asscher zou worden besproken. De PvdA zou er juist moeten zijn voor mensen die zonder de overheid niet alle rekeningen kunnen betalen, vinden veel sociaaldemocraten. Initiatiefnemer van de stemming tegen Asscher, actief PvdA-lid Francisca Drijver, hamerde er daarnaast op dat de affaire aan de PvdA zal blijven kleven.
Maar veel PvdA'ers vonden het juist te prijzen dat Asscher actief zijn excuses heeft aangeboden en zich hierin volgens de sociaaldemocraten nederig opstelt tegenover een kabinet dat vooral binnenskamers op een reactie op het vernietigende toeslagenrapport broedt.
De PvdA bood overigens al vaak haar excuses aan voor het beleid in de vorige kabinetsperiode, toen de partij samen met traditionele tegenstander VVD regeerde. De partij heeft spijt van de forse bezuinigingen na de financiële crisis, het leenstelsel, het verhogen van de AOW-leeftijd en de participatiewet. De kiezer had de PvdA toen al de rug toegekeerd: slechts negen zetels haalde de partij vier jaar geleden binnen.
Die tijd wilde Asscher achter zich laten. Met traditionele thema's, zoals onderwijs, zorg en inkomenszekerheid, wilde hij de verkiezingen in.
In de Facebook-video waarin hij zijn besluit toelicht, laat Asscher ook duidelijk merken dat hij altijd heeft gevochten voor die klassieke PvdA-thema's. "Diegene die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken of mij van kwade intenties beschuldigen, weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe", zei hij in de camera.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 dagen geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
4 dagen geleden