
Toeslagenaffaire raakt juist de thema's van Asscher
DEN HAAG (ANP) - De toeslagenaffaire bleef de opgestapte PvdA-voorman Lodewijk Asscher achtervolgen, zoals voor zoveel politieke kopstukken het geval is. De ontspoorde fraudejacht raakt juist de traditioneel sociaaldemocratische thema's waarmee Asscher zijn partij weer wilde opbouwen na het historische verkiezingsverlies van 2017. In die thema's speelde het "zeker zijn" van een betrouwbare overheid een grote rol.
Asscher maakte zijn besluit bekend in de aanloop naar het verkiezingscongres van de partij, waarin naast een motie van steun ook een motie van wantrouwen tegen Asscher zou worden besproken. De PvdA zou er juist moeten zijn voor mensen die zonder de overheid niet alle rekeningen kunnen betalen, vinden veel sociaaldemocraten. Initiatiefnemer van de stemming tegen Asscher, actief PvdA-lid Francisca Drijver, hamerde er daarnaast op dat de affaire aan de PvdA zal blijven kleven.
Maar veel PvdA'ers vonden het juist te prijzen dat Asscher actief zijn excuses heeft aangeboden en zich hierin volgens de sociaaldemocraten nederig opstelt tegenover een kabinet dat vooral binnenskamers op een reactie op het vernietigende toeslagenrapport broedt.
De PvdA bood overigens al vaak haar excuses aan voor het beleid in de vorige kabinetsperiode, toen de partij samen met traditionele tegenstander VVD regeerde. De partij heeft spijt van de forse bezuinigingen na de financiële crisis, het leenstelsel, het verhogen van de AOW-leeftijd en de participatiewet. De kiezer had de PvdA toen al de rug toegekeerd: slechts negen zetels haalde de partij vier jaar geleden binnen.
Die tijd wilde Asscher achter zich laten. Met traditionele thema's, zoals onderwijs, zorg en inkomenszekerheid, wilde hij de verkiezingen in.
In de Facebook-video waarin hij zijn besluit toelicht, laat Asscher ook duidelijk merken dat hij altijd heeft gevochten voor die klassieke PvdA-thema's. "Diegene die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken of mij van kwade intenties beschuldigen, weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe", zei hij in de camera.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen tegen Israël, nu uit onderzoek blijkt dat er indicaties zijn dat Israël mensenrechten schendt. Daarmee overtreedt Israël de voorwaarden voor het associatieverdrag met de EU.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 wil dat vluchtelingen buiten de grenzen van Europa asiel aanvragen. Zo kunnen mensen die geen kans maken op asiel eerder geweigerd worden. De partij verandert hiermee van standpunt over asiel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De leden van Volt hebben zoals verwacht Laurens Dassen opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen eind oktober, maakt de partij maandag bekend. De partijleider was door het bestuur voorgedragen en was de enige kandidaat. De Nederlandse tak van de pro-Europese partij Volt heeft 17.000 leden, die tot en met zaterdag hun stem konden uitbrengen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof rekent er nog altijd op dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Nederland komt voor de NAVO-top. Nederland heeft in ieder geval geen afzegging ontvangen, zei hij zondag. Daarvoor wordt wel gevreesd nu de Verenigde Staten Iran hebben gebombardeerd en zich mogelijk moeten opmaken voor vergeldingsaanvallen door dat land.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland roept na de Amerikaanse aanval op Iran alle partijen op tot terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof zondag na een ingelaste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het ministerie van Justitie en Veiligheid.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationale Veiligheidsraad is rond het middaguur bijeengekomen om de Amerikaanse aanval op Iran te bespreken. Dat meldt demissionair minister-president Dick Schoof op X. Hij noemt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten "zorgwekkend" en laat weten dat het kabinet de situatie "nauwlettend" volgt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse bombardementen op Iran kwamen voor het kabinet niet als een verrassing. Dat heeft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nederland was "niet formeel op de hoogte gesteld", maar zag de aanval wel aankomen, aldus de VVD-bewindsman.
1 dag geleden