Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toeslagen en Douane weg bij Belastingdienst

Toeslagen en Douane weg bij Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Door aanhoudende problemen bij de Belastingdienst zullen de onderdelen Toeslagen en Douane worden afgesplitst. Zij gaan zelfstandig verder binnen het ministerie van Financiën, waar de fiscus ook onder valt.

Verantwoordelijk bewindsman Wopke Hoekstra hoopt met zijn ingreep sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. De Belastingdienst staat onder druk. Het vertrouwen is geschaad, benadrukt hij aan de Tweede Kamer. Hoekstra wijst op de misstanden rond de kinderopvangtoeslag en bij andere zaken, waardoor burgers gedupeerd raakten. Ook dreigen door de huidige aanpak van de acute problemen de nodige vernieuwingen binnen de Belastingdienst in het slop te raken.

Belastingen, Toeslagen en Douane krijgen ieder een topman. Vrijdag werd al bekend dat de huidige directeur-generaal van de fiscus, Jaap Uijlenbroek, vertrekt. Dat gebeurt komende week. Hij zat er sinds 2017. De toeslagenaffaire kostte vorige maand staatssecretaris Menno Snel van Financiën de kop.

Belastingtelefoon

"De Belastingdienst heeft als één van de grootste publieke uitvoerders van Nederland een wezenlijke en omvangrijke maatschappelijke opdracht’’, aldus Hoekstra. Om zijn cruciale taken goed te kunnen uitvoeren moet de fiscus worden versterkt. De afgelopen jaren zijn al stappen gezet maar die bleken onvoldoende.

Ook bij de Belastingtelefoon gaat het nog niet goed genoeg, ondanks extra capaciteit het afgelopen jaar, stelt de minister. Er wordt dan ook onderzocht hoe die dienst burgers en bedrijven "beter en effectiever" te woord kan staan.

Bedrijfscultuur

Verder zal de hele bedrijfscultuur bij de fiscus intensiever en uitgebreider dan nu onder de loep worden genomen. Een cultuur met oog voor de menselijke maat en een veilige werkomgeving is van groot belang, vindt Hoekstra. Medewerkers kunnen binnenkort terecht bij twee onafhankelijke zogenoemde personeelsraadspersonen om misstanden te melden.

Het is ook de vraag of de Belastingdienst nog onder de staatssecretaris van Financiën blijft vallen, gezien "het grote pakket aan verantwoordelijkheden" en de "veranderingen die nodig zijn", meldt Hoekstra. Volgens ingewijden worden meerdere scenario's besproken, zoals bijvoorbeeld twee staatssecretarissen. Naar verluidt gaan premier Mark Rutte en de leiders van de vier regeringsfracties zich er maandag tijdens hun coalitieoverleg over buigen.

Meer uit Binnenland

Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

4 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

17 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

44 minuten geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

47 minuten geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

48 minuten geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

56 minuten geleden
Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

1 uur geleden