Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Toerismemodel op Aruba en Sint Maarten wankelt door corona'

'Toerismemodel op Aruba en Sint Maarten wankelt door corona'

WILLEMSTAD (ANP) - Aruba en Sint Maarten behoren tot de meest intensief op toerisme georiënteerde eilandeconomieën ter wereld. De coronacrisis heeft dit model nu aan het wankelen gebracht. Maar de eilanden lijken nog niet echt klaar te zijn om te werken aan een andere invulling van het toerisme, of om minder afhankelijk te worden van het toerisme. Arjen Alberts heeft onderzocht hoe deze eilanden in zo'n eenzijdig toerismeafhankelijk model zijn terechtgekomen. Op 21 september promoveert hij aan de Universiteit van Amsterdam op dit onderzoek.

Volgens Alberts hadden Aruba en Sint Maarten al voor de coronacrisis de grenzen bereikt van het niveau van toerisme dat een gebied aan kan zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu, de plaatselijke bevolking of de kwaliteit van het toerisme zelf. Hij stelt dat het toerisme zelf verouderd en sleets raakte, wat leidde tot een daling van het aantal herhalingsbezoeken en een zwakkere concurrentiepositie.

Midden in de coronacrisis durven op de eilanden zelf echter nog maar weinig mensen na te denken over de vraag hoe het verder moet. De crisis zorgt voor een flinke daling van het aantal toeristen. Met daarbij financieel gezien enorme, negatieve gevolgen voor de inkomsten op de eilanden. Maar de enige maatregel die vanuit de politiek nu wordt gebruikt is om - ondanks de vele beperkingen - zoveel mogelijk open te blijven ‘for business’.

Aantrekkelijke markt

Op beide landen zijn Amerikaanse toeristen welkom, terwijl dat in veel andere Caribische landen niet het geval is. Deze week nog kondigde toerisme minister Dangui Oduber verheugd aan dat de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij JetBlue per 19 november gaat vliegen tussen Newark en Aruba. Oduber stelde donderdag dat daarmee ‘opnieuw is bewezen dat Aruba een aantrekkelijke markt is.’ Hij beloofde de bevolking er alles aan te doen om het Arubaanse toerisme en de economie te ‘reactiveren’. JetBleu heeft ook aangekondigd meer op Sint-Maarten te gaan vliegen.

Daadwerkelijk een andere invulling geven aan de economie op de eilanden is nu geen onderwerp van gesprek. Zoals een hoteleigenaar op Sint-Maarten laat weten: 'Alles is nu gericht op overleven.' De toerismesector is op beide eilanden zo groot dat de daling van het toerisme direct een gevolg heeft voor de inkomens van grote groepen mensen in de samenleving. Het lijkt voor zowel de toerismesector als de politiek op de eilanden van belang om zoveel mogelijk banen te behouden; belangrijker dan te werken aan een meer gedifferentieerde economie.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

19 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

4 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden