Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

Het geweld wordt veroordeeld door onder meer de Raad van Europa. Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic wijst erop dat ook agenten het slachtoffer zijn geworden. "Maar het sporadische geweld van sommige betogers en anderen kan het buitensporige politiegeweld niet rechtvaardigen. Deze daden zijn ook niet voldoende om vreedzame demonstranten hun recht op vrijheid van samenscholing te ontnemen."

De Franse organisatie Ligue des droits de l’Homme stelt dat "het recht om te demonstreren wordt ondermijnd door onevenredig en gevaarlijk gebruik te maken van geweld". Human Rights Watch zegt zich eveneens zorgen te maken over de politiepraktijken. Er zijn onder meer berichten dat scholieren en voorbijgangers zijn vastgehouden en traangas is afgevuurd op afgesloten plaatsen.

Pensioenhervormingen

Ook vanuit de journalistiek klinkt kritiek. Verslaggevers kregen volgens Reporters Without Borders te maken met "willekeurige arrestaties, aanvallen en intimidatie door de politie". Deze organisatie wil dat de binnenlandminister de veiligheidsdiensten tot de orde roept.

Veiligheidsfunctionarissen verdedigen het handelen van de politie. Zij stellen dat er wordt gereageerd op gewelddadige relschoppers en anarchistische groepen die regelmatig demonstraties infiltreren om botsingen uit te lokken. President Emmanuel Macron veroordeelde het geweld vrijdag en zei dat de veiligheidsdiensten "op een voorbeeldige manier" hadden gewerkt.

In Frankrijk wordt sinds januari gedemonstreerd tegen pensioenhervormingen, waaronder de verhoging van de pensioenleeftijd. Sinds de regering de hervormingen vorige week doordrukte, ontstaan bij veel betogingen ongeregeldheden. Donderdag was de gewelddadigste dag sinds het begin van de protestgolf. De politie arresteerde meer dan 450 mensen. Er raakten volgens de autoriteiten meer dan vierhonderd agenten gewond

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

2 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

3 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP) - Van de meer dan 200 drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd is de "overgrote meerderheid" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft een militaire basis lichte schade opgelopen.

3 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

4 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

5 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

5 uur geleden
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

BAGDAD/DAMASCUS (ANP) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

5 uur geleden