Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toename aantal woninginbraken na coronadip

Toename aantal woninginbraken na coronadip

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woninginbraken is de afgelopen weken flink toegenomen, na een eerdere dip vanwege de coronacrisis. Waar er in april en mei wekelijks ongeveer 350 keer werd ingebroken, was dit in de eerste twee weken van juni gestegen naar gemiddeld 450 keer per week, bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie na berichtgeving in De Telegraaf.

In april werd er 1383 keer aangifte gedaan van woninginbraak, tegen 2760 keer een jaar eerder. In mei was dat 1353 keer, tegen 2700 in 2019. In juni wordt er normaal gesproken wekelijks zo’n 600 keer ingebroken. "Maar ik verwacht dat het alleen nog maar zal toenemen, zodat we eind juni mogelijk alweer boven de 2000 inbraken zitten", zegt Projectleider woninginbraak bij de nationale politie Sybren van der Velden in de krant. "Dan keren we bijna terug op het normale niveau in juni van 2500."

Van der Velden zegt dat de toename komt doordat mensen vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen weer vaker naar hun werk gaan en er meer op uit trekken. "En inbrekers slaan natuurlijk vooral toe als er niemand thuis is."

Oude niveau

Verzekeraar Interpolis voorspelt dat het aantal inbraken over drie weken weer op het oude niveau is, als de trend doorzet. "De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat 'van huis zijn’ een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico", aldus een woordvoerder. Ook is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor het inbraakrisico in een buurt. "We zien vaak dat er in een korte periode meerdere keren in een buurt wordt ingebroken, meestal zo’n vijf of zes keer in korte tijd."

Voor wie na maanden van thuis zitten weer op pad gaat, heeft de verzekeraar een aantal tips. Zo kunnen mensen doen of ze thuis zijn door verlichting automatisch in en uit te laten schakelen door een timer. Buitenverlichting met een sensor bij de voor- of achterdeur is volgens Interpolis ook een goed idee. "Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht." Ook wordt geadviseerd niet alle gordijnen en rolluiken potdicht te doen en eens het hang- en sluitwerk te controleren. "Goede sloten houden inbrekers buiten. Draai natuurlijk de deur goed op slot als je vertrekt", aldus de verzekeraar.

Meer uit Binnenland

Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 minuten geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

4 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

6 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

10 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

16 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

16 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

20 uur geleden