
Toeleveringsproblemen in Nederlandse industrie zwakken af
ZEIST (ANP) - De problemen in de toeleveringsketens van de Nederlandse industrie zoals tekorten aan materialen en grondstoffen zijn vorige maand afgezwakt, ondanks de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) in een rapport.
Volgens de Nevi had 55 procent van de industriƫle ondernemers vorige maand te maken met langere levertijden van materialen. Dat was nog een recordniveau van 76 procent in juni vorig jaar. Deze afname zorgde er ook voor dat de inkoopprijzen voor materialen minder hard stegen dan eerder. Ook de kosten voor energie, transport en personeel gingen minder sterk omhoog. De verkoopprijzen stegen eveneens minder hard. Hier ging het om de kleinste stijging sinds augustus.
"De toeleveringsketens lijken niet verder ontregeld te worden door de snelle opkomst van de omikronvariant en de maatregelen daartegen", zegt econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting. "Het lijkt erop dat het tekort aan materialen afneemt en dat er langzaam een nieuw evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod. Wel is vermoedelijk het personeelstekort nog een rem op de groei van de productie. Omikron kan dat personeelstekort de komende maanden verergeren, door hoger ziekteverzuim en quarantaine."
Grote vraag
De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid in de industrie meet, steeg in januari naar een stand van 60,1. Dat was 58,7 in december. Die stand in december was de laagste in twaalf maanden. Een indexstand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de onderzoekers klommen de orders voor de achttiende maand op rij en stegen de exportorders in het hoogste tempo sinds september. De werkgelegenheid in de industrie nam toe in de grootste mate in drie maanden tijd.
Swart stelt dat dankzij de stijgende productie Nederlandse ondernemers eindelijk beter tegemoet kunnen komen aan de grote vraag. Er is volgens hem nog steeds veel vraag naar producten zoals machines, die de Nederlandse industrie in hoog tempo aflevert. "Geen wonder dat verreweg de meeste ondernemers optimistisch zijn over de productie in de komende twaalf maanden. Dit jaar wordt waarschijnlijk nog beter dan 2021", zegt de econoom.
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geƫindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
4 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden