Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toekomst Strukton volgens rvc ongewis bij terugkeer Sanderink

Toekomst Strukton volgens rvc ongewis bij terugkeer Sanderink

AMSTERDAM (ANP) - De toekomst van het bouwbedrijf Strukton komt in gevaar als Gerard Sanderink terugkeert als topman. Dat betoogde de raad van commissarissen (rvc) van het bedrijf voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, die moet beslissen of de zakenman langer geschorst blijft als hoogste baas van het bedrijf. Advocaten betoogden dat de gevolgen voor de 4000 werknemers en grote klanten van Strukton rampzalig zouden zijn als Sanderink zou terugkeren.

"Ondernemingen waarvan duizenden mensen afhankelijk zijn voor hun inkomsten en die werkzaamheden verrichten voor belangrijke publieke opdrachtgevers zijn geen speeltje van grootaandeelhouders", verklaarde de advocaat namens de rvc.

Sanderink komt veel in het nieuws omdat hij privéconflicten met zijn ex publiekelijk uitvecht, waarin hij zijn bedrijven meesleurt. Als Sanderink niet op afstand zou worden gezet, dreigden banken hun kredietverlening aan Strukton te stoppen. Dat zou bouwactiviteiten praktisch onmogelijk maken. Ook accountants dreigden zicht terug te trekken en Sanderink zette volgens de rvc de relatie met belangrijke opdrachtgevers onder druk.

Speciale contracten

Bij Strukton ontstond onder Sanderink ook een angstcultuur, verklaarden leden van de ondernemingsraad. "Iedereen denkt altijd dat de muren oren hebben", zei een van hen. "Een van de moeilijkste dingen voor ons was een veilige omgeving creëren", zei rvc-voorzitter Joseph Kuling. Speciale contracten moesten medewerkers beschermen tegen eventuele represailles door Sanderink.

Commissarissen zeiden zich ook zorgen te maken over de gezondheid van Sanderink. Het zou steeds moeilijker worden om redelijke gesprekken met hem te voeren. De 74-jarige ondernemer, die geen advocaat had, was bij de inhoudelijke behandeling al weggelopen uit woede over de afwijzing van zijn wrakingsverzoek.

Onderzoek

Naast een langere schorsing wil de raad van commissarissen van Strukton en Oranjewoud dat iemand anders het beheer over Sanderinks aandelen in die bedrijven overneemt, zodat hij zich daar ook als eigenaar niet meer mee kan bemoeien. Ook willen ze een onderzoek naar mogelijk wanbeleid.

Het liefst hadden Strukton en houdstermaatschappij Oranjewoud direct een uitspraak gehad, omdat begin juni een belangrijk gesprek met banken over een lening gepland staat. Maar de ondernemingskamer weigerde dat, omdat de rechters voldoende tijd wilden voor een goed besluit. Maar voorzitter Aernout Vink was het met eens met de rvc dat de kwestie bij Strukton "een drama is".

Meer uit Financieel

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

1 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

4 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

6 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

6 uur geleden
Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'

UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.

6 uur geleden