Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toegangswegen naar Gaza weer gesloten na beschieting

Toegangswegen naar Gaza weer gesloten na beschieting

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - De toegangswegen naar de Gazastrook zijn door Israël weer gesloten nadat nederzettingen bij die wegen, Kerem Shalom en Erez, werden beschoten met raketten. De toegangswegen bij die dorpen waren eerder op de dag geopend om humanitaire hulp door te laten.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zouden de toegangswegen openblijven tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Bij Kerem Shalom werden voornamelijk goederen naar Gaza gebracht en bij Erez konden buitenlanders naar buiten. Bij Erez raakte volgens lokale media een 19-jarige man gewond door zo'n raketaanval.

Door raketaanvallen in andere delen van Israël zijn twee mensen uit Thailand gedood. De twee werken in de regio Eshkol, die grenst aan de Gazastrook.

Hulpgoederen en voedsel

Egypte heeft intussen de grenzen met de Gazastrook opengezet om medische hulpgoederen en voedsel te leveren. Het gaat onder meer om beademingsapparaten, zuurstoftanks en naalden. Gewonden uit de Gazastrook kunnen naar Egypte gaan om daar behandeld te worden. Daarvoor staan vijftig ambulances klaar. Er zijn negenhonderd bedden beschikbaar. Door een Israëlisch bombardement is het enige coronatestpunt in de Gazastrook verwoest.

De Egyptische president Abdulah Fatah Al-Sisi heeft bekendgemaakt dat zijn land ongeveer 409 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van Gaza, waar honderden gebouwen zijn verwoest door Israëlische bommen. Duitsland heeft 40 miljoen euro toegezegd voor de steun aan burgers in Gaza. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wil dat er meer humanitaire hulp komt voor de bewoners in het door Israël afgesloten gebied.

Het geweld tussen Israël en Hamas laaide vorige week flink op vanwege rellen over het uitzetten van Palestijnen, die plaats moeten maken voor Joodse kolonisten in Jeruzalem. Sindsdien zijn zeker 212 mensen in de Gazastrook gedood door Israëlische bommen en twaalf mensen in Israël door raketten van Hamas.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

50 minuten geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

2 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

3 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

7 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden