Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toegangswegen naar Gaza weer gesloten na beschieting

Toegangswegen naar Gaza weer gesloten na beschieting

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - De toegangswegen naar de Gazastrook zijn door Israël weer gesloten nadat nederzettingen bij die wegen, Kerem Shalom en Erez, werden beschoten met raketten. De toegangswegen bij die dorpen waren eerder op de dag geopend om humanitaire hulp door te laten.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zouden de toegangswegen openblijven tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Bij Kerem Shalom werden voornamelijk goederen naar Gaza gebracht en bij Erez konden buitenlanders naar buiten. Bij Erez raakte volgens lokale media een 19-jarige man gewond door zo'n raketaanval.

Door raketaanvallen in andere delen van Israël zijn twee mensen uit Thailand gedood. De twee werken in de regio Eshkol, die grenst aan de Gazastrook.

Hulpgoederen en voedsel

Egypte heeft intussen de grenzen met de Gazastrook opengezet om medische hulpgoederen en voedsel te leveren. Het gaat onder meer om beademingsapparaten, zuurstoftanks en naalden. Gewonden uit de Gazastrook kunnen naar Egypte gaan om daar behandeld te worden. Daarvoor staan vijftig ambulances klaar. Er zijn negenhonderd bedden beschikbaar. Door een Israëlisch bombardement is het enige coronatestpunt in de Gazastrook verwoest.

De Egyptische president Abdulah Fatah Al-Sisi heeft bekendgemaakt dat zijn land ongeveer 409 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van Gaza, waar honderden gebouwen zijn verwoest door Israëlische bommen. Duitsland heeft 40 miljoen euro toegezegd voor de steun aan burgers in Gaza. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wil dat er meer humanitaire hulp komt voor de bewoners in het door Israël afgesloten gebied.

Het geweld tussen Israël en Hamas laaide vorige week flink op vanwege rellen over het uitzetten van Palestijnen, die plaats moeten maken voor Joodse kolonisten in Jeruzalem. Sindsdien zijn zeker 212 mensen in de Gazastrook gedood door Israëlische bommen en twaalf mensen in Israël door raketten van Hamas.

Meer uit Buitenland

Biden ondertekent steunpakket, hulp woensdag nog naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen in de komende uren al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

2 uur geleden
Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

4 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

4 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

5 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

5 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

6 uur geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

7 uur geleden