Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar de zorgverleners.

Het besluit komt na overleg tussen demissionair zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark met Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Omdat de druk op de ziekenhuiszorg nog steeds erg hoog is, kunnen ziekenhuizen zich geen (verder) uitval door ziekte van personeel veroorloven.

Bijwerkingen

Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang er nog onderzoek naar bijwerkingen loopt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar het Janssen-vaccin. Daarna neemt De Jonge een beslissing of het in Nederland weer gebruikt kan worden.

Nog voordat het Janssen-vaccin naar de zorg zou gaan, zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen. Maar vanwege het risico op een gevaarlijke combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar. 60-plussers in de zorg kunnen zich nog wel laten inenten met AstraZeneca.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ramdev@zeelandnet.nl 3 weken geleden
Als blijkt dat het Pfizer-vaccin de beste is, waarom wordt dan niet alleen dat gebruikt? Ze worden in Puurs gemaakt, is vlakbij huis!
gewoon ikke 3 weken geleden
@Louis53 Het is in en in triest maar je hebt 100% gelijk. Een miljard voor testfeestjes etc maar bezuinigen in de zorg en vooral de zorgbonus nooooooooit uitbetalen. En wat nog erger is, dis is niet ons kabinet he, ze zijn demissionair maar door deze crisis zitten ze er volgend jaar nog rekken en strekken.
Louis53 3 weken geleden
Als de Jonge zijn eigen handelen nog begrijpt moet hij het maar eens uitleggen maar niet HIJ bepaalt wat er gebeurt op het gebied van corona en vaccinatie maar blijkbaar de ziekenhuizen, NOC*NSF, een particulier testbureau dat van hem als enige toestemming kreeg te testen bij die idiote fieldlabs etc. En de rest van Nederland met een lachend gezicht vertellen dat ze niog geduld moeten hebben en verder de vernieling ingaan. Ook door het zwalkende beleid de ziekenhuizen vol en veel overlijdens. Het kabinet zou aangeklaagd worden voor opzettelijke doding
gewoon ikke 3 weken geleden
Nu al? ..................... het wordt steeds lachwekkender met onze Hugo . Ach ja, straks 7,50 voor een test anders mogen we niet naar de bakker, wacht er maar op mensen.
Zld2020 3 weken geleden
Das binnenkort nog meer personeels tekort
Kwek 3 weken geleden
Lijkt mij logischer om de nog honderdduizenden kwetsbaren eerst op te roepen. dan hoeft het zorgpersoneel niet meer zo te klagen omdat ze het te druk hebben doordat die groep in het ziekenhuis terecht komt!

Meer uit Gezond

RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

5 uur geleden
WHO: geen kinderen inenten maar vaccins naar arme landen

GENÈVE (ANP) - Om de coronapandemie onder de duim te krijgen zouden rijke landen armere landen van vaccins moeten voorzien voordat ze overgaan tot het inenten van kinderen. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft dat gezegd.

5 uur geleden
Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden celsius. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer vrijdag in het radioprogramma 1 op 1. Dat zou betekenen dat het wellicht mogelijk wordt voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten.

5 uur geleden
6088 nieuwe coronabesmettingen, ruim onder weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn er 6088 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen, volgens de cijfers van het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde van 6498 besmettingen van de afgelopen zeven dagen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2231 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 26 maart.

1 dag geleden
Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

DEN HAAG (ANP) - De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

1 dag geleden
Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

2 dagen geleden