Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch treinen bij extreem winters weer met nooddienstregeling

Toch treinen bij extreem winters weer met nooddienstregeling

UTRECHT (ANP) - Een nieuwe nooddienstregeling moet ervoor zorgen dat bij extreem winters weer toch treinen kunnen blijven rijden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de dienstregeling samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte om het spoor bereikbaar te houden bij winterse omstandigheden.

De dienstregeling kan bij winters weer zowel op landelijk als regionaal niveau worden aangepast. Daarmee moet meer ruimte ontstaan om problemen op het spoor snel op te lossen.

Vastzitten

Voorheen konden bij extreem winters weer geen treinen rijden. Met de speciale nooddienstregeling moet nu 15 procent van alle treinen van alle vervoerders blijven rijden. De bedoeling is dat daarmee reizigers met een cruciaal beroep toch op hun bestemming kunnen komen, terwijl alle andere treinreizigers dan de oproep krijgen niet met de trein te reizen.

Als de nooddienstregeling van kracht is, wordt 92 procent van de wissels, die bij zwaar winters weer kunnen gaan vastzitten, buiten gebruik gesteld. De overige 8 procent van de wissels, ruim vijfhonderd stuks, moeten storingsploegen van ProRail beschikbaar houden.

93 procent

De NS laat in dit plan sprinters rijden en regionale vervoerders stoptreinen. Voor het goederenvervoer blijven drie trajecten beschikbaar, internationaal treinverkeer kan dan niet rijden. De beslissing om deze dienstregeling in te zetten wordt een dag van tevoren genomen.

Er was al een winterdienstregeling, zegt een woordvoerder van de NS. Als het in heel Nederland gaat sneeuwen of vriezen, kan een dag van tevoren worden besloten de dienstregeling uit voorzorg aan te passen. Hierbij wordt 55 procent van de wissels buiten gebruik gesteld. Met deze dienstregeling moet 93 procent van de reizigers op hun bestemming kunnen komen.

Opstartdienstregeling

Als zich alleen in een bepaalde regio winters weer voordoet, kan op de dag zelf worden besloten daar minder treinen te laten rijden. "Nieuw is hier dat we ook in de regio een speciale dienstregeling kunnen inzetten bij zwaar winters weer", aldus de NS. "De regio koppelen we dan los van de landelijke winterdienstregeling. Waar dat kan, rijden in de losgekoppelde regio dan nog treinen."

Er is ook een nieuwe opstartdienstregeling, die er als het beter weer wordt voor moet zorgen dat de NS stap voor stap weer sprinters kan laten rijden volgens de reguliere dienstregeling. Ook regionale vervoerders kunnen de dienstregeling dan weer opstarten.

Meer uit Binnenland

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

5 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

7 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

7 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

11 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

12 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

12 uur geleden