Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

Eerder dinsdag deed Klaver een voorstel voor een debat, maar toen zagen de coalitiepartijen het nog niet zitten. Dit tot grote frustratie van de oppositiepartijen. Klaver wilde vervolgens een hoofdelijke stemming hierover, maar vlak voordat die plaatsvond, bleek dat de coalitie zich had bedacht.

Klaver wilde het debat zo snel mogelijk, maar zegt tegen het ANP dat over twee weken "snel genoeg is, het belangrijkste voor ons dat het debat er komt. We moesten het afdwingen maar het is gelukt. En 4 april is een harde deadline. De coalitie heeft nu twee weken de tijd om de boel op orde te maken voor zichzelf en alles op een rijtje te zetten."

Machtige positie

Het is ongewoon dat de Tweede Kamer debatteert over de Provinciale Statenverkiezingen. Toch wilde Klaver dat omdat er bij deze verkiezingen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden. BBB is in iedere provincie de grootste geworden en krijgt daardoor ook in de Eerste Kamer een machtige positie. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben juist grote verliezen geleden.

Klaver zegt dat "de coalitie in zwaar weer zit op dit moment, dat merk je aan alles. Des te belangrijker is het om daar open over te spreken met elkaar." Het belangrijkste doel van het debat is in zijn ogen dat "alle partijen hierin kunnen aangeven wat ze vinden dat moet veranderen naar aanleiding van deze uitslag". Hij hoopt dat het ertoe leidt dat er keuzes worden gemaakt en dat tegen die tijd "duidelijk wordt welke richting we opgaan met Nederland, linksom of rechtsom."

Meer uit Politiek

Nationaal Vuurwerk wegbezuinigen zou dom zijn, zegt organisator

ROTTERDAM (ANP) - Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

16 uur geleden
Vrij veel steun voor PVV in Haagse Schilderswijk, lage opkomst

DEN HAAG (ANP) - In de Schilderswijk en Transvaal, twee achterstandswijken in Den Haag waar veel mensen met een migratie-achtergrond wonen, hebben relatief veel mensen op de PVV van Geert Wilders gestemd voor het Europees Parlement. De opkomst in de buurten was echter bijzonder laag, blijkt uit de uitslagen per stembureau, die de gemeente heeft vrijgegeven.

17 uur geleden
CU-leider Bikker teleurgesteld in kabinetsdeelname Bruins

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "teleurgesteld" in de kandidatuur van Eppo Bruins als minister van Onderwijs namens NSC. "Hij zit er niet namens ons." Bruins was eerder ChristenUnie-Kamerlid en is een van de eerste namen die naar buiten komt als kandidaat 'van buiten" hoewel hij jarenlang Kamerlid was namens de ChristenUnie.

17 uur geleden
Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek

DEN HAAG (ANP) - De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de jaarstukken van 2023 vastgesteld, maar daar wel kritische kanttekeningen bij gezet. De partijen zijn vooral bezorgd over de aanhoudende problemen die de provincie heeft om alle ambities en doelen waar te maken. Dit leidt er al jaren achtereen toe dat Zuid-Holland geld overhoudt, afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro.

18 uur geleden
GroenLinks-PvdA ook bij kiezers in het buitenland grootste partij

DEN HAAG (ANP) - Ook van de Nederlandse kiezers in het buitenland hebben de meeste stemgerechtigden op GroenLinks-PvdA gestemd bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal brachten 44.345 Nederlanders in het buitenland per brief hun stem uit, van wie zo'n 31,4 procent (13.924) voor de linkse combinatie koos. Daarna volgden D66 (5925) en VVD (5800) met allebei iets meer dan 13 procent. De PVV kreeg 9,2 procent (4094) van de stemmen. De gemeente Den Haag, waar het nationaal briefstembureau is gevestigd, heeft de uitslag woensdagmiddag bekendgemaakt.

18 uur geleden
BBB'ers Wiersma en Rummenie lijken op landbouwposten te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-politici Femke Wiersma en Jean Rummenie worden waarschijnlijk respectievelijk minister en staatssecretaris op het ministerie van Landbouw. Niet alleen in Den Haag klinken sterke geluiden over deze benoemingen, ook in de regio (Wiersma is momenteel gedeputeerde in Friesland) en in het landbouwveld gaan de namen rond, blijkt uit gesprekken van het ANP met bronnen.

18 uur geleden
VS zien 'groeiend momentum' voor aanstellen Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten zien "groeiend momentum" voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als topman van de NAVO. De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith is er "absoluut van overtuigd" dat de westerse militaire alliantie er nog voor de top in Washington volgende maand uitkomt.

19 uur geleden