Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

Eerder dinsdag deed Klaver een voorstel voor een debat, maar toen zagen de coalitiepartijen het nog niet zitten. Dit tot grote frustratie van de oppositiepartijen. Klaver wilde vervolgens een hoofdelijke stemming hierover, maar vlak voordat die plaatsvond, bleek dat de coalitie zich had bedacht.

Klaver wilde het debat zo snel mogelijk, maar zegt tegen het ANP dat over twee weken "snel genoeg is, het belangrijkste voor ons dat het debat er komt. We moesten het afdwingen maar het is gelukt. En 4 april is een harde deadline. De coalitie heeft nu twee weken de tijd om de boel op orde te maken voor zichzelf en alles op een rijtje te zetten."

Machtige positie

Het is ongewoon dat de Tweede Kamer debatteert over de Provinciale Statenverkiezingen. Toch wilde Klaver dat omdat er bij deze verkiezingen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden. BBB is in iedere provincie de grootste geworden en krijgt daardoor ook in de Eerste Kamer een machtige positie. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben juist grote verliezen geleden.

Klaver zegt dat "de coalitie in zwaar weer zit op dit moment, dat merk je aan alles. Des te belangrijker is het om daar open over te spreken met elkaar." Het belangrijkste doel van het debat is in zijn ogen dat "alle partijen hierin kunnen aangeven wat ze vinden dat moet veranderen naar aanleiding van deze uitslag". Hij hoopt dat het ertoe leidt dat er keuzes worden gemaakt en dat tegen die tijd "duidelijk wordt welke richting we opgaan met Nederland, linksom of rechtsom."

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

6 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

8 uur geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

9 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

13 uur geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

1 dag geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

2 dagen geleden