Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS

Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS

WASHINGTON (ANP) - Leden van het Congres, het parlement van de Verenigde Staten, krijgen toch persoonlijke briefings van de veiligheidsdiensten over pogingen van vreemde mogendheden om de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden, zeggen Senatoren. Eerder ontstond onvrede toen werd aangekondigd dat leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden alleen schriftelijk op de hoogte gehouden zouden worden.

Eind augustus meldde inlichtingenchef John Ratcliffe in een verklaring dat de veiligheidsdiensten zouden stoppen met het persoonlijk briefen van Congresleden omdat zij bezorgd waren dat informatie zou worden gelekt. De Democraten reageerden daar meteen uitermate kritisch op.

"Ratcliffe heeft opnieuw bevestigd dat de inlichtingencommissie van de Senaat briefings zal blijven krijgen, inclusief persoonlijke, over alle onderwerpen - inclusief verkiezingszaken", aldus de Republikeinse Senator Marco Rubio en de Democratische Senator Mark Warner, die beiden in de inlichtingencommissie van de Senaat zitten.

Ratcliffe liet zelf in een verklaring weten dat de inlichtingencommissies van zowel de Senaat als het huis van Afgevaardigden persoonlijke briefings blijven krijgen, maar niet alle Congresleden. De inlichtingenchef zegt dat dat nodig is "om onze bronnen en onze werkwijzes geheim te houden".

De directeur van het nationaal contraspionage- en veiligheidscentrum van de VS waarschuwde begin augustus dat Rusland, China en Iran proberen de aankomende verkiezingen te beïnvloeden. Rusland zou al actief bezig zijn om de Democratische kandidaat Joe Biden tegen te werken.

Uit meerdere onderzoeken door de Amerikaanse veiligheidsdiensten is gebleken dat de Russen in 2016 probeerden om Donald Trump te steunen en Hillary Clinton te ondermijnen. Zowel Trump als Rusland ontkennen dat.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

29 minuten geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

32 minuten geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

2 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

4 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

5 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

7 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

8 uur geleden