Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS

Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS

WASHINGTON (ANP) - Leden van het Congres, het parlement van de Verenigde Staten, krijgen toch persoonlijke briefings van de veiligheidsdiensten over pogingen van vreemde mogendheden om de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden, zeggen Senatoren. Eerder ontstond onvrede toen werd aangekondigd dat leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden alleen schriftelijk op de hoogte gehouden zouden worden.

Eind augustus meldde inlichtingenchef John Ratcliffe in een verklaring dat de veiligheidsdiensten zouden stoppen met het persoonlijk briefen van Congresleden omdat zij bezorgd waren dat informatie zou worden gelekt. De Democraten reageerden daar meteen uitermate kritisch op.

"Ratcliffe heeft opnieuw bevestigd dat de inlichtingencommissie van de Senaat briefings zal blijven krijgen, inclusief persoonlijke, over alle onderwerpen - inclusief verkiezingszaken", aldus de Republikeinse Senator Marco Rubio en de Democratische Senator Mark Warner, die beiden in de inlichtingencommissie van de Senaat zitten.

Ratcliffe liet zelf in een verklaring weten dat de inlichtingencommissies van zowel de Senaat als het huis van Afgevaardigden persoonlijke briefings blijven krijgen, maar niet alle Congresleden. De inlichtingenchef zegt dat dat nodig is "om onze bronnen en onze werkwijzes geheim te houden".

De directeur van het nationaal contraspionage- en veiligheidscentrum van de VS waarschuwde begin augustus dat Rusland, China en Iran proberen de aankomende verkiezingen te beïnvloeden. Rusland zou al actief bezig zijn om de Democratische kandidaat Joe Biden tegen te werken.

Uit meerdere onderzoeken door de Amerikaanse veiligheidsdiensten is gebleken dat de Russen in 2016 probeerden om Donald Trump te steunen en Hillary Clinton te ondermijnen. Zowel Trump als Rusland ontkennen dat.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

18 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

31 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

5 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

6 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden