
TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met 'energiearmoede'
DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 550.000 huishoudens leven in 'energiearmoede'. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huur- of koophuis en hebben daardoor te maken met hoge energiekosten. Vaak gaat dat gepaard met een laag inkomen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waar TNO donderdag tekst en uitleg bij geeft.
"Als de gasprijs zoals verwacht flink gaat stijgen, kunnen ze in de problemen komen", aldus TNO-onderzoeker Peter Mulder. "Huurders zijn voor dit soort verduurzaming afhankelijk van de verhuurder. Eigenaren van een energieslurpend huis hebben vaak het geld niet om in betere isolatie te investeren." Hij pleit ervoor dat de Rijksoverheid helpt bij het verduurzamen. "Deze mensen zijn lang niet allemaal arm. Er zijn genoeg huishoudens die het energiezuinig maken van hun woning wel kunnen betalen, maar daar als huurder niet zelf over kunnen beslissen."
Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar vallen volgens TNO lang niet altijd samen. De energiearmoede in Nederland concentreert zich, anders dan de lage inkomens, in hooguit vijf gemeenten. In 7 procent van de wijken is meer dan een op de tien huishoudens energiearm. Daardoor kan het probleem eenvoudiger per gemeente of regio worden aangepakt.
Nu nog geen problemen
Volgens Mulder hebben veel huishoudens nu nog geen probleem met het betalen van de energierekening. "Maar als de gasprijs verder gaat stijgen zal een deel van deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen."
Het blijkt overigens niet per se een probleem van de grote steden. "Anders dan vaak wordt aangenomen doet het zich vooral buiten de Randstad voor: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland."
Volgens de PvdA is de waarschuwing van TNO terecht. "Als de energierekening gemiddeld met 400 euro omhoog gaat, vrees ik echt voor een ramp. Het demissionaire kabinet laat mensen letterlijk in de kou staan", aldus Kamerlid Joris Thijssen. Zijn partij gaat voorstellen indienen omdat volgens Thijssen ook andere oplossingen mogelijk zijn voor het probleem. "Verlaag bijvoorbeeld de energiebelasting voor huishoudens en laat grote bedrijven meer betalen. Of schaf de verhuurderheffing af."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat de politie journalisten wegstuurde bij de demonstratie van XR bij de A44 en ze dreigde op te pakken, is "precies zoals we het niet willen". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen."
16 minuten geledenABBENES (ANP) - Journalisten die verslag doen van de demonstratie van XR bij de A44 bij Abbenes, zijn weggestuurd door de politie. Dit melden aanwezige verslaggevers van het ANP. Agenten hebben gezegd dat de journalisten anders worden opgepakt. Volgens de politie gaat het om een veiligheidsrisicogebied en is er sprake van een terroristische dreiging. Waaruit die dreiging bestaat, zegt de politie niet.
54 minuten geledenABBENES (ANP) - Enkele tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben maandag geprobeerd de A44 te blokkeren bij Abbenes in Noord-Holland. Het is ze echter niet gelukt om de snelweg te bereiken. De groep staat in een weiland naast de weg, omsingeld door agenten. De eerste betogers zijn gearresteerd, zien verslaggevers van het ANP.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Kajsa Ollongren is benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten. Dat heeft de EU-raad van buitenlandministers bekendgemaakt. Ollongren volgt de Zweed Olof Skoog op.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het Catshuis heeft premier Dick Schoof maandagmiddag secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO ontvangen. Na een lunch krijgen ze samen een rondleiding over het terrein waar de NAVO-top wordt gehouden. Een gebied rond het World Forum, waar de top plaatsvindt, is grotendeels afgesloten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincies hebben afgelopen jaar 74,5 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade moeten uitkeren. Dat is ruim 30 procent meer dan in 2023, toen ze 56 miljoen euro moesten betalen. In 2022 ging het om bijna 45 miljoen euro.
2 uur geleden