Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TNO: onzeker of windenergie van zee in 2030 winstgevend zal zijn

TNO: onzeker of windenergie van zee in 2030 winstgevend zal zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is het nog niet zeker of de energie die wordt opgewekt door windparken op zee in 2030 winstgevend zal zijn. Onderzoeksbureau TNO stelt dat met het huidige kabinetsbeleid ten aanzien van verduurzaming en klimaat er een energieoverschot ontstaat als de industrie onvoldoende elektrificeert.

Door elektrificatie bespaart de industrie energie en wordt CO2-uitstoot beperkt. De energie die de industrie nog wel gebruikt, is afkomstig uit duurzame bronnen, zoals windmolens. TNO heeft twee scenario’s voor het Nederlandse elektriciteitssysteem in kaart gebracht. In een van de scenario’s ging het het onderzoeksbureau uit van een lage elektrificatie van de industrie, gebaseerd op onder meer het Klimaatakkoord en de uitwerking daarvan.

Omdat vooralsnog onduidelijk is in welke mate de industrie moet elektrificeren, maar het kabinet er wel naar streeft om windparken op zee in 2030 21,5 gigawatt aan energie te laten opwekken, verwacht TNO een overschot aan energie. Zelfs wanneer deze energie geëxporteerd wordt, denkt TNO dat niet alle windenergie volledig zal worden benut. En dat gaat ten koste van de winstgevendheid. TNO doet daarom de aanbeveling aan de offshore-windsector om op te trekken met de industrie. Bijvoorbeeld door directe afspraken te maken over de inkoop van stroom.

Doelstellingen elektrificatie

In het andere scenario is TNO uitgegaan van voorgenomen beleid waarmee de Europese Commissie de vergroening van de EU wil versnellen. Vanuit dit scenario zijn de doelstellingen voor de elektrificatie van de industrie wel duidelijk. Als de sector in voldoende mate de omslag maakt naar duurzame elektriciteit, wordt de volledige opwekcapaciteit van windparken wel benut. Daarmee blijkt windenergie niet alleen winstgevend, maar ook commercieel interessant, aldus TNO.

De ambities ten aanzien van windenergie zijn hoog in Nederland. Momenteel wordt voor ruim 2 gigawatt aan windenergie opgewekt op zee. Na het doel dat staat voor 2030 wil het kabinet in 2040 voor 50 gigawatt opwekken uit windparken op zee, tien jaar daarna moet dat vermogen op 70 gigawatt liggen.

Onlangs nog sleepte het Duitse energieconcern RWE een gunning binnen voor het bouwen van een windpark in de Noordzee. Dat park komt ruim 50 kilometer van de Nederlandse westkust en zal zonder subsidie worden aangelegd. Met het park kan volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een hoeveelheid energie worden opgewekt die gelijkstaat aan 6 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

17 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

18 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

20 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

21 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden