Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TNO heeft methode om stikstof in de bouw te halveren

TNO heeft methode om stikstof in de bouw te halveren

DEN HAAG (ANP) - TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

Tot nu waren er nauwelijks betrouwbare rekenmethodes beschikbaar voor emissies die vrijkomen bij bouwprojecten. Daarvoor moet volgens TNO de hele keten in kaart worden gebracht, van productie en logistiek tot en met de bouwplaats. Met de nieuwe software wordt het mogelijk om al tijdens de aanbestedingsfase van een project de uitstoot van verschillende bouwmethodes te vergelijken.

Voor elk type bouw kunnen de emissies op de bouwplaats worden berekend. Op basis van de nieuwe methode kunnen bouwbedrijven voortaan goed onderbouwde beslissingen nemen, zegt Mario de Rooij, projectmanager Emissieloos Bouwen bij TNO. "Wat betekent het voor mijn uitstoot als ik bijvoorbeeld een dieseltruck vervang door een elektrische vrachtauto." De Rooij verwacht dat ook veel voordelen te behalen zijn met 'prefab'-bouwen, waarbij elementen vooraf in een fabriek, in plaats van op de bouwplaats, in elkaar worden gezet.

Emissieloos Bouwen

Volgens TNO zal vooral de bouw van eengezinswoningen profijt hebben van de nieuwe software, waar veel projecten door stikstofeisen vertraging oplopen. De Rooij verwacht dat de stikstofuitstoot daar binnen enkele jaren gehalveerd kan worden en op termijn nog veel verder kan verminderen.

De Bouwemissietool is door TNO ontwikkeld binnen het kennis- en innovatieprogramma Emissieloos Bouwen. Vorig jaar hebben diverse overheidsinstellingen, bouwbedrijven en opdrachtgevers van bouwprojecten afgesproken zich de aankomende jaren gezamenlijk in te zetten voor de verduurzaming in de bouw.

Meer uit Financieel

Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland. Zij komen met zo'n 450 miljoen dollar over de brug, in ruil voor aandelen in WeWork.

8 minuten geleden
G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

TURIJN (ANP/AFP) - De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden. De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij een tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat "excuses" voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering "niet acceptabel" zijn.

51 minuten geleden
Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

HELSINKI (ANP/AFP) - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij. Tot en met 31 mei wordt er gewerkt aan een alternatief systeem zonder gps op de luchthaven, waarna de vluchten weer moeten worden hervat.

58 minuten geleden
Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Beleggers reageerden verheugd op dat nieuws en zetten het aandeel bij het slot van de beurs ruim 29 procent hoger.

1 uur geleden
Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

3 uur geleden
Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

4 uur geleden