Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TKH daalt op Damrak

TKH daalt op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam bleef maandag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers verwerkten de nieuwe recordstanden op Wall Street en hielden de blik gericht op de ontwikkelingen rond de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak daalde technologiegroep TKH na een verlaging van de resultaatverwachting voor dit jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 598,79 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 900,20 punten. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent en Frankfurt ging een fractie omlaag. De Londense FTSE won 0,1 procent.

TKH verloor 2,5 procent bij de middelgrote bedrijven. Het technologiebedrijf kampt naar eigen zeggen met de verslechterde situatie in de Duitse industrie. Ook de stikstof- en PFAS-problemen van de bouwsector in Nederland sijpelen door in de resultaten.

Overnamebod Euronext

Sterkste stijger in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 1,4 procent. DSM won 0,4 procent. Het speciaalchemieconcern neemt voor 150 miljoen euro Royal CSK over. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. Bij de kleinere bedrijven was Kiadis Pharma (plus 10 procent) opnieuw een opvallende stijger. Vrijdag won het biotechnologiebedrijf al ruim 13 procent.

Euronext klom 2 procent. De beursuitbater meldde in gesprek te zijn met zijn Spaanse branchegenoot Bolsas y Mercados Españoles (BME) over een overname. De Zwitserse concurrent SIX Swiss Exchange reageerde daarop door meteen een bod van 2,84 miljard euro uit te brengen op BME (plus 35 procent in Madrid).

Koersen

In Frankfurt zette Qiagen (plus 13 procent) de opmars voort. De Nederlands-Duitse biotechnoloog bevestigde te gaan praten met potentiële kopers. Greenyard dikte 21 procent aan in Brussel. De Belgische groente- en fruithandelaar profiteert naar eigen zeggen van de eerder ingezette transformatie en sloot de eerste jaarhelft af met een fors hoger resultaat.

De euro was 1,1063 dollar waard tegen 1,1044 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 57,78 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 63,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

9 minuten geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

31 minuten geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

35 minuten geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

36 minuten geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

54 minuten geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

1 uur geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

2 uur geleden