Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Titus Brandsma zondag officieel in canon van de heiligen

Titus Brandsma zondag officieel in canon van de heiligen

NIJMEGEN (ANP) - Pater karmeliet Titus Brandsma (1881 - 1942) staat vanaf zondag officieel als H. (Heilige) Titus Brandsma vermeld in de canon van de heiligen van de rooms-katholieke kerk. Zijn heiligverklaring, die zondagmorgen op het Sint-Pietersplein in Rome zal zijn, heet dan ook officieel de canonisatie. De canon bevat duizenden namen, maar Nederland kreeg er in de laatste honderd jaar maar vijf heiligen bij. Nederland draagt namelijk minder intensief kandidaat-zaligen en -heiligen voor bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome dan overwegend katholieke landen, zeggen kerkgeleerden.

Om heilig te worden moet een kandidaat eerst zalig zijn verklaard, zoals met Titus Brandsma al in 1985 gebeurde. De kandidaat-heilige moet een door een speciale commissie uit het Vaticaan vastgesteld wonder hebben verricht. Brandsma zou gezorgd hebben voor de wonderbaarlijke genezing van een Amerikaanse pater die aan ongeneeslijke kanker leed. Als Brandsma vanaf zondag heilig is, kunnen gelovigen uit hele wereld tot Sint Titus bidden, want hij is dan volgens de kerk de voorspraak voor mensen op aarde. Vaak is een heilige ook beschermer van een stad of beroepsgroep. Katholieke journalisten uit Nederland en België willen dat Brandsma de patroonheilige voor de journalistiek wordt, aangezien hij in zijn leven onder meer als journalist werkte.

De paus heeft het alleenrecht op canonisatie. Paus Franciscus spreekt een vastgestelde Latijnse formule uit en beveelt aan dat de nieuwe heilige "devoot wordt geëerd". Zondag worden tien religieuzen gecanoniseerd. Hun levensgrote portretten hangen op het Sint-Pietersplein. De oudst bekende heiligverklaring is die van bisschop Udalric van Augsburg in 993. In 2007 werd voor het laatst een Nederlander, pater Karel Houben uit Munstergeleen, heilig verklaard. Houben heette ook wel "de man met de genezende handen" vanwege de vele wonderbaarlijke genezingen waarbij hij betrokken was.

Titus Brandsma werd in Nederland al vele jaren geëerd, met name vanwege zijn verzetsverleden in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn tal van straten, scholen, parochies en instellingen naar hem genoemd. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

2 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

5 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

5 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

5 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

8 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

13 uur geleden