
Titus Brandsma zondag officieel in canon van de heiligen
NIJMEGEN (ANP) - Pater karmeliet Titus Brandsma (1881 - 1942) staat vanaf zondag officieel als H. (Heilige) Titus Brandsma vermeld in de canon van de heiligen van de rooms-katholieke kerk. Zijn heiligverklaring, die zondagmorgen op het Sint-Pietersplein in Rome zal zijn, heet dan ook officieel de canonisatie. De canon bevat duizenden namen, maar Nederland kreeg er in de laatste honderd jaar maar vijf heiligen bij. Nederland draagt namelijk minder intensief kandidaat-zaligen en -heiligen voor bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome dan overwegend katholieke landen, zeggen kerkgeleerden.
Om heilig te worden moet een kandidaat eerst zalig zijn verklaard, zoals met Titus Brandsma al in 1985 gebeurde. De kandidaat-heilige moet een door een speciale commissie uit het Vaticaan vastgesteld wonder hebben verricht. Brandsma zou gezorgd hebben voor de wonderbaarlijke genezing van een Amerikaanse pater die aan ongeneeslijke kanker leed. Als Brandsma vanaf zondag heilig is, kunnen gelovigen uit hele wereld tot Sint Titus bidden, want hij is dan volgens de kerk de voorspraak voor mensen op aarde. Vaak is een heilige ook beschermer van een stad of beroepsgroep. Katholieke journalisten uit Nederland en België willen dat Brandsma de patroonheilige voor de journalistiek wordt, aangezien hij in zijn leven onder meer als journalist werkte.
De paus heeft het alleenrecht op canonisatie. Paus Franciscus spreekt een vastgestelde Latijnse formule uit en beveelt aan dat de nieuwe heilige "devoot wordt geëerd". Zondag worden tien religieuzen gecanoniseerd. Hun levensgrote portretten hangen op het Sint-Pietersplein. De oudst bekende heiligverklaring is die van bisschop Udalric van Augsburg in 993. In 2007 werd voor het laatst een Nederlander, pater Karel Houben uit Munstergeleen, heilig verklaard. Houben heette ook wel "de man met de genezende handen" vanwege de vele wonderbaarlijke genezingen waarbij hij betrokken was.
Titus Brandsma werd in Nederland al vele jaren geëerd, met name vanwege zijn verzetsverleden in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn tal van straten, scholen, parochies en instellingen naar hem genoemd. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
31 minuten geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
34 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
37 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
40 minuten geleden