Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tinubu ontvangt meeste stemmen in presidentsverkiezingen Nigeria

Tinubu ontvangt meeste stemmen in presidentsverkiezingen Nigeria

LAGOS (ANP) - Bola Tinubu, de kandidaat van regeringspartij All Progressives Congress (APC), heeft de zaterdag gehouden eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Nigeria gewonnen. Tinubu kreeg 8,8 miljoen stemmen, Atiku Abubakar van de People's Democratic Party (PDP) 6,9 miljoen en Peter Obi van de Labour Party 6,1 miljoen.

Toch is de 70-jarige Tinubu nog niet uitgeroepen tot president. De nationale kiescommissie moet namelijk nog bevestigen of hij 25 procent van de stemmen heeft gekregen in ten minste twee derde van de 36 deelstaten plus het territorium van de federale hoofdstad Abuja. Als Tinubu niet aan die voorwaarden voldoet, volgt over drie weken een tweede ronde.

Dinsdag gaven de twee grootste Nigeriaanse oppositiepartijen al aan dat de presidentsverkiezing van afgelopen weekend volgens hen niet eerlijk is verlopen. Ruim voordat de definitieve uitslag binnen was, zei de oppositie al dat ze het vertrouwen in het proces had verloren. Labour en de PDP stelden dat de uitslag gemanipuleerd was en eisten dat "deze schijnverkiezing" onmiddellijk zou worden afgelast.

In Nigeria worden stembiljetten met de hand geteld. Vervolgens worden foto's van de resultaatpapieren naar de centrale kiesautoriteit gestuurd. Sommige van die foto's zijn onleesbaar en daarom ongeldig. Waarnemers uit onder meer de Europese Unie zeggen dat het systeem logistieke problemen oplevert en niet transparant is.

Meer uit Buitenland

Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

1 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

2 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

2 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

3 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geƫscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

5 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniƫrs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

7 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

7 uur geleden