Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans: zonder overeenkomst op klimaattop verliezen we allema

Timmermans: zonder overeenkomst op klimaattop verliezen we allema

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Als de landen op de VN-klimaattop geen overeenkomst kunnen bereiken, "dan verliezen we allemaal", stelt Eurocommissaris Frans Timmermans donderdag op de COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. "We hebben absoluut geen tijd te verliezen." Timmermans benadrukt dat de Europese Unie haar best doet om een consensus te bereiken.

De voorzitter van de top, de Egyptische minister Sameh Shoukry, verspreidde in de ochtend een aanzet voor een slottekst van de klimaattop. Die is voor de EU nog onvoldoende, maakte Timmermans eerder al duidelijk. Tijdens een persconferentie zegt Timmermans dat hij niet inziet hoe dat document tot een overeenkomst kan leiden, omdat de standpunten nog erg ver uit elkaar liggen. Volgens de Eurocommissaris is het belangrijk dat Egypte als voorzitter een tekst op tafel legt die de partijen dichter bij elkaar laat komen.

Dit jaar is financiering voor kwetsbare landen die schade oplopen door klimaatverandering voor het eerst officieel op de agenda gezet. De landen, die bijvoorbeeld last hebben van overstromingen, droogte of extreem weer, vragen om een vergoeding van rijke landen, de grootste uitstoters van fossiele brandstoffen. "De Europese Unie neemt dat onderwerp heel serieus", verzekert Bas Eickhout, die als delegatieleider voor het Europees Parlement naast Timmermans zit bij de persconferentie. "Dit onderwerp blijft de komende jaren spelen."

Vergoeding kwetsbare landen

Volgens Timmermans is het wel belangrijk dat kwetsbare landen zo snel mogelijk vergoeding krijgen. "Die landen hebben het geld hard nodig." De EU ziet het liefst dat dit via bestaande fondsen gebeurt, terwijl ontwikkelingslanden pleiten voor een speciaal schadefonds.

Voor het slotakkoord moet dus nog veel gebeuren. Volgens Eickhout is het noodzakelijk dat "deze klimaattop Sharm-el-Sheikh verder gaat dan de laatste top in Glasgow". Het gaat volgens hem ook veel te weinig over manieren om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graden Celsius. "Terwijl dat juist enorm belangrijk is om klimaatschade in kwetsbare landen in te dammen."

Reactie Greenpeace

Greenpeace is ook niet te spreken over het voorstel dat gedeeld is. "Er komt geen klimaatrechtvaardigheid als dit is waar de lat ligt voor de uitkomst", vindt de milieuorganisatie. Greenpeace wijst er onder meer op dat geen harde afspraken zijn gemaakt over het vergoeden van klimaatschade van de meest kwetsbare mensen. Ook bevat de tekst geen hardere uitspraken over het uitfaseren van alle fossiele brandstoffen, zoals de organisatie graag zou zien.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

2 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

4 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

6 uur geleden