Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

Timmermans was als Eurocommissaris voor Klimaat een drijvende kracht achter de totstandkoming van de natuurherstelwet, die moet helpen de aantasting van natuur in EU-lidstaten te stoppen. Hij maakte het politieke lot van zijn natuurwet niet mee omdat hij in juli 2023 terugkeerde naar Den Haag. Daar deed hij als partijleider van GroenLinks-PvdA mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in november, waarbij de partij na de PVV tweede werd. De wet werd door lidstaten en het Europees Parlement flink afgezwakt.

Nederland stemde maandag tegen de natuurherstelwet. Het demissionaire kabinet was aanvankelijk voor de wet, maar werd eerder dit jaar door de Tweede Kamer teruggefloten. "Ook mooi dat vals spel door Nederland niet is beloond", zegt Timmermans daarover. "Maar bovenal: onze natuur krijgt nu een kans op herstel en dat is heel dringend nodig."

De natuurherstelwet belandde begin dit jaar in de ijskast na de draai van Nederland en enkele andere EU-lidstaten. Zondag was er toch ineens weer een meerderheid toen Oostenrijk, dat voorheen neutraal was en zich wilde onthouden van stemming, aangaf het wetsvoorstel in de Europese milieuraad te steunen.

Meer uit Politiek

Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

DEN HAAG (ANP) - Een flink deel van de Tweede Kamer is ontstemd over de stijging van de postzegelprijs die PostNL deze week aankondigde. Het wordt vanaf volgend jaar 7 cent duurder om een kaart of brief te versturen. Dat is binnen de marge die toezichthouder ACM heeft gesteld, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, waar hem om opheldering werd gevraagd.

19 uur geleden
Veertien gemeenten gaan door met invoering uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - De veertien gemeenten die per 1 januari 2025 uitstootvrije zones willen invoeren, laten zich niet weerhouden door een meerderheid in de Tweede Kamer die uitstel wil. Ze geven aan dat ze doorgaan met de voorbereidingen voor zogeheten zero-emissiezones in hun stad, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "We voelen ons daarin gesteund door alle reacties uit het bedrijfsleven."

21 uur geleden
Milieuclub: uitstel uitstootvrije zones is symboolpolitiek

UTRECHT (ANP) - Dat een meerderheid in de Tweede Kamer uitstel wil voor het besluit van gemeenten om bedrijfswagens met uitlaatgassen te weren uit de binnenstad is vooral symboolpolitiek, vindt Nienke Onnen van Natuur & Milieu. "Deze actie is ook erg onnodig. Onder gemeenten zien we juist heel veel animo om zulke zones in te stellen."

21 uur geleden
Den Haag 'snakt naar schone lucht', wil snel uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - Ook Den Haag houdt vast aan het voornemen om per 1 januari zogeheten zero-emissiezones in te voeren. "Den Haag snakt naar schone lucht", zegt een woordvoerder van milieuwethouder Robert Barker. "We zijn teleurgesteld dat er nu weer onduidelijkheid ontstaat voor ondernemers", waarbij hij doelt op een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat ondernemers tot 2029 de tijd krijgen om te zorgen voor elektrisch vervoer.

23 uur geleden
Advies aan EU-hof: Nederland mag opvang derdelanders stoppen 

LUXEMBURG (ANP) - Het kabinet mag de opvang van derdelanders uit Oekraïne eerder stoppen dan die van andere oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.

1 dag geleden
Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

DEN HAAG (ANP) - "De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemend Nederland begrijpt niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

1 dag geleden
Asieloverleg naar volgende fase: 4 fractieleiders woensdag bijeen

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de vier regeringspartijen overleggen woensdag voor het eerst samen over het al dan niet inzetten van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. Na lange besprekingen over de splijtende kwestie tussen PVV en NSC, de voornaamste tegenpolen, lijkt met het gezamenlijke overleg een volgende fase aangebroken.

1 dag geleden