Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.

Van der Plas won als nieuwkomer de provinciale verkiezingen vorige week, onder meer met haar verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet. Haar BBB werd de grootste in alle provincies, die het stikstofbeleid moeten gaan uitvoeren, en heeft daar dus een stevige stem. Na overleg met premier Mark Rutte opperde Van der Plas zelf ook een bezoek aan de commissie, die de EU-regels bewaakt die bijvoorbeeld gelden voor het uitkopen van boeren.

Timmermans legt de BBB-leider met plezier de Europese regels uit, zegt hij. Maar hij hamert erop dat Nederland zelf vervolgens keuzes moet maken, bijvoorbeeld of boeren zelf moeten kunnen kiezen of ze zich laten uitkopen of dat ze daartoe kunnen worden gedwongen. "Dat is niet aan ons."

Verontwaardiging

Berichtgeving van de NOS en Follow the Money over adviezen uit Brussel over uitkoop wekte eerder op de dag verontwaardiging. Die viel midden in het steekspel tussen Den Haag en Brussel over wie verantwoordelijk is voor het moeilijke parket van de boeren. Maar Timmermans trekt zich dat niet aan. De commissie spreekt volgens hem geen voorkeuren uit, maar zou slechts de voor- en nadelen uitleggen van verschillende opties. De ene loopt een groter risico op de staatssteunregels van de EU te botsen dan de andere.

Als Nederland zou kiezen voor verplichte uitkoop, dan "is het kennelijk technisch zo dat je dan meer financiële ruimte zou hebben" binnen de staatssteunregels, aldus Timmermans. Het Rijk kan boeren dan meer betalen voor het opgeven van hun bedrijf. Dat ligt mogelijk moeilijker bij de "woest aantrekkelijke" vrijwillige regeling die stikstofminister Christianne van der Wal de boeren beloofde. Al "hoef je niet eens verder te praten" over verplichte uitkoop "als Nederland zo duidelijk zegt: dat willen we niet", meent Timmermans.

Tegenvoorstellen

Hoe dat zit bij mogelijke tegenvoorstellen van de BBB kan Timmermans niet zeggen. "Ik weet niet heel duidelijk wat ze precies wil, want er worden verschillende dingen gezegd", zegt de tweede man van de commissie. Maar "de Europese wetgeving staat wel. Die kan niet zomaar opzij worden geschoven". Bovendien is het stikstofprobleem er nu eenmaal en "kunnen we dit niet maar laten versloffen".

Timmermans' ambtenaren hebben met Nederlandse collega's volgens hem al "heel vaak" besproken welke ruimte de Europese regels bieden. Zijn kabinetschef Diederik Samsom, als voormalig PvdA-leider een oude bekende in Den Haag, heeft dat eveneens gedaan, erkent hij. Maar "totaal niet" meer dan dat.

Meer uit Politiek

BBB'ers Wiersma en Rummenie lijken op landbouwposten te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-politici Femke Wiersma en Jean Rummenie worden waarschijnlijk respectievelijk minister en staatssecretaris op het ministerie van Landbouw. Niet alleen in Den Haag klinken sterke geluiden over deze benoemingen, ook in de regio (Wiersma is momenteel gedeputeerde in Friesland) en in het landbouwveld gaan de namen rond, blijkt uit gesprekken van het ANP met bronnen.

15 uur geleden
VS zien 'groeiend momentum' voor aanstellen Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten zien "groeiend momentum" voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als topman van de NAVO. De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith is er "absoluut van overtuigd" dat de westerse militaire alliantie er nog voor de top in Washington volgende maand uitkomt.

15 uur geleden
Van der Burg: EU moet optreden bij overtreden migratiepact

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie moet optreden tegen landen die de afspraken uit het EU-migratiepact niet nakomen, vindt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Hij zal daar bij de Europese Commissie op aandringen en gaat ervan uit dat het nieuwe kabinet dat ook gaat doen, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

16 uur geleden
Keijzer bevestigt woonminister en vicepremier te worden

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer (BBB) bevestigt tegen De Telegraaf dat zij in het volgende kabinet minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt. Ook wordt zij namens haar partij een van de vicepremiers. Dinsdag bevestigden bronnen al dat Keijzer de woonportefeuille zou krijgen en vicepremier zou worden.

16 uur geleden
Van der Burg heeft gemeente voor gesloten opvang asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is "nagenoeg" rond met een gemeente die een gesloten locatie voor kansarme asielzoekers binnen haar grenzen wil hebben. Nederland moet over twee jaar zo'n gesloten locatie hebben, zo is afgesproken in het Europees migratiepact. Jarenlang zochten Van der Burg en zijn voorgangers tevergeefs naar een tweede aanmeldcentrum naast Ter Apel en naar speciale opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers.

18 uur geleden
Alle bewindslieden behalve Schoof verbonden aan coalitiepartij

DEN HAAG (ANP) - Alle bewindslieden die in het aankomende kabinet-Schoof komen, zijn verbonden aan een van de vier coalitiepartijen, behalve premier Dick Schoof zelf. Dat blijkt uit het overzicht dat het bureau van de kabinetsformatie heeft gepubliceerd.

18 uur geleden
Kabinet krijgt 13 staatssecretarissen, 4 voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - In het nieuwe kabinet komen 13 staatssecretarissen. De aantallen ministers waren al bekend, maar nu heeft het bureau van de kabinetsformatie de verdeling van de hele kabinetsploeg inclusief staatssecretarissen bekendgemaakt. In totaal komen er 29 bewindslieden.

19 uur geleden