Timmermans: kabinet over links buitengewoon onwaarschijnlijk
DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet het niet gebeuren dat er toch een beroep op hem wordt gedaan om een kabinet te vormen, bijvoorbeeld als het de PVV niet lukt. De sociaaldemocraat noemt het "buitengewoon onwaarschijnlijk dat we in het scenario terechtkomen". Hij heeft dan ook tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd er niet op vooruit te willen lopen.
"Ons past bescheidenheid", zegt Timmermans over de positie van zijn linkse combinatie. Die partijen wonnen gezamenlijk dan wel zetels, maar zijn alsnog een stuk kleiner dan de grote winnaar van de verkiezingen, de PVV van Geert Wilders. De PVV-voorman moet dan ook de ruimte krijgen om een coalitie over rechts te onderzoeken, vindt Timmermans. Zelf wil Wilders het liefst met de VVD, NSC en BBB om tafel. Dat is een mogelijke coalitie die de verkiezingsuitslag recht doet, vindt Timmermans. Dat verdient de kiezer volgens hem ook.
Wilders handelt volgens Timmermans in strijd met de grondwet door groepen Nederlanders uit te sluiten. Daarom is samenwerking volgens de linkse leider uitgesloten. Hij vindt dat NSC en VVD hun eigen keuzes moeten maken en begrijpt dat de vraag over samenwerking met de PVV een "moeilijke beslissing" is.
'Onbehagen'
Op het sociale medium X deelt Timmermans een woensdag naar Plasterk verstuurde brief waarin hij de verkenner op het hart drukt dat een kabinet "nooit" mag bijdragen "aan het normaliseren, legitimeren of faciliteren van ideeën die de rechtsstaat ondermijnen".
De linkse leider gelooft niet dat Wilders de afgelopen maanden milder is geworden, omdat hij zijn anti-islamstandpunten "in de ijskast" heeft gezet. "Iemand die iets in de ijskast zet, die is vast van plan om het er later weer fris uit te halen", luidt het commentaar van Timmermans. Pas als Wilders deze standpunten schrapt uit zijn verkiezingsprogramma, geen groepen meer uitsluit en excuses aanbiedt voor plannen als een "kopvoddentaks" en "Polenmeldpunt", kan Timmermans geloven dat de politicus echt veranderd is.
Timmermans voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de komende jaren "goed oppositie te gaan voeren" tegen een "heel rechts kabinet". Hij is bereid om in die rol voorstellen te steunen die ook in zijn verkiezingsprogramma staan. Dan heeft hij het bijvoorbeeld over de plannen om de kinderopvang gratis te maken en om het minimumloon te verhogen naar 16 euro. De linkse leider voelt een "urgentie om iets te doen aan het onbehagen in de Nederlandse samenleving".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 dag geleden