Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans: kabinet over links buitengewoon onwaarschijnlijk

Timmermans: kabinet over links buitengewoon onwaarschijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet het niet gebeuren dat er toch een beroep op hem wordt gedaan om een kabinet te vormen, bijvoorbeeld als het de PVV niet lukt. De sociaaldemocraat noemt het "buitengewoon onwaarschijnlijk dat we in het scenario terechtkomen". Hij heeft dan ook tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd er niet op vooruit te willen lopen.

"Ons past bescheidenheid", zegt Timmermans over de positie van zijn linkse combinatie. Die partijen wonnen gezamenlijk dan wel zetels, maar zijn alsnog een stuk kleiner dan de grote winnaar van de verkiezingen, de PVV van Geert Wilders. De PVV-voorman moet dan ook de ruimte krijgen om een coalitie over rechts te onderzoeken, vindt Timmermans. Zelf wil Wilders het liefst met de VVD, NSC en BBB om tafel. Dat is een mogelijke coalitie die de verkiezingsuitslag recht doet, vindt Timmermans. Dat verdient de kiezer volgens hem ook.

Wilders handelt volgens Timmermans in strijd met de grondwet door groepen Nederlanders uit te sluiten. Daarom is samenwerking volgens de linkse leider uitgesloten. Hij vindt dat NSC en VVD hun eigen keuzes moeten maken en begrijpt dat de vraag over samenwerking met de PVV een "moeilijke beslissing" is.

'Onbehagen'

Op het sociale medium X deelt Timmermans een woensdag naar Plasterk verstuurde brief waarin hij de verkenner op het hart drukt dat een kabinet "nooit" mag bijdragen "aan het normaliseren, legitimeren of faciliteren van ideeƫn die de rechtsstaat ondermijnen".

De linkse leider gelooft niet dat Wilders de afgelopen maanden milder is geworden, omdat hij zijn anti-islamstandpunten "in de ijskast" heeft gezet. "Iemand die iets in de ijskast zet, die is vast van plan om het er later weer fris uit te halen", luidt het commentaar van Timmermans. Pas als Wilders deze standpunten schrapt uit zijn verkiezingsprogramma, geen groepen meer uitsluit en excuses aanbiedt voor plannen als een "kopvoddentaks" en "Polenmeldpunt", kan Timmermans geloven dat de politicus echt veranderd is.

Timmermans voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de komende jaren "goed oppositie te gaan voeren" tegen een "heel rechts kabinet". Hij is bereid om in die rol voorstellen te steunen die ook in zijn verkiezingsprogramma staan. Dan heeft hij het bijvoorbeeld over de plannen om de kinderopvang gratis te maken en om het minimumloon te verhogen naar 16 euro. De linkse leider voelt een "urgentie om iets te doen aan het onbehagen in de Nederlandse samenleving".

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

14 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

15 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

15 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

16 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

17 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

20 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariƫrs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

21 uur geleden