Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans haalt uit naar Jetten: niets gedaan voor klimaat

Timmermans haalt uit naar Jetten: niets gedaan voor klimaat

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, heeft in WNL op Zondag fel uitgehaald naar concurrent Rob Jetten van D66. Die heeft volgens hem als klimaatminister deel uitgemaakt van een kabinet "dat gewoon niets heeft gedaan" voor het klimaat.

"We staan in Nederland al duizend dagen stil", zei Timmermans. Het nu demissionaire kabinet scherpte weliswaar in het coalitieakkoord de klimaatdoelen flink aan, maar daar kwam volgens hem in de praktijk weinig van terecht omdat de regeringspartijen "veel ruzie hebben gemaakt maar geen stappen vooruit hebben gezet".

Door onenigheid duurde het lang voordat aanvullende maatregelen op tafel kwamen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Afgelopen voorjaar kwam het kabinet met een pakket, waarmee het klimaatdoel voor 2030 volgens een doorrekening overigens met wat geluk binnen bereik ligt.

Russisch gas

In het tv-programma Buitenhof noemde Jetten de uitspraken van Timmermans "klein en kinderachtig". Hij zei dat er juist "enorme stappen zijn gezet" om de klimaatdoelen verder binnen bereik te brengen. In een bericht op X wees hij er bovendien op dat Nederland onder druk van de oorlog in Oekraïne in een jaar tijd onafhankelijk is geworden van Russisch aardgas.

Met anderhalve week te gaan voor de verkiezingen staat GroenLinks-PvdA in de peilingen een paar zetels achter op de VVD van Dilan Yeşilgöz en NSC van Pieter Omtzigt. Dat verschil is nog "goed overbrugbaar", denkt Timmermans. "Verkiezingen worden in Nederland pas in de laatste dagen beslist."

Meer uit Politiek

Omtzigt vindt opschorten toeslagenmethode-Laurentien 'pijnlijk'

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat de methode van prinses Laurentien om toeslagenouders te helpen voorlopig is opgeschort. Volgens hem gaat het om "schrijnende" gevallen die mogelijk baat hadden bij de meer "grofmazige" aanpak van Laurentien.

10 uur geleden
Omtzigt: premier Schoof heeft ruimte voor eigen koers

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof krijgt zelf ruimte om met beleid te komen, zei Pieter Omtzigt (NSC) in het programma WNL op Zondag. Op onderwerpen als migratie, justitie, goed bestuur of landbouw is het hoofdlijnenakkoord gedetailleerd, maar op andere onderwerpen zoals onderwijs of zorg is er ook voor Schoof nog ruimte om een eigen koers te varen, aldus Omtzigt.

11 uur geleden
Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

2 dagen geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

2 dagen geleden
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

PRAAG (ANP) - Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

2 dagen geleden
Minister: harder ingrijpen tegen zoetwatertekorten onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Onder meer de landbouw, industrie en scheepvaart krijgen de komende decennia te maken met ingrijpendere maatregelen om toenemende zoetwatertekorten tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Stemhulpen veel vaker ingevuld dan bij Europese verkiezingen 2019

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn de stemhulpen al vele malen vaker geraadpleegd dan tijdens de laatste verkiezingen in 2019. De StemWijzer is tot nu toe bijna 640.000 keer volledig ingevuld, het Kieskompas werd 100.000 keer afgerond. In 2019 stond de teller een week voor de gang naar de stembus respectievelijk op ruim 353.000 en 30.000.

2 dagen geleden