Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans: groene plannen ook voor internationale veiligheid

Timmermans: groene plannen ook voor internationale veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Als Nederland en Europa niet snel werk maken van een groene economie, "zullen internationale spanningen exponentieel toenemen", vreest eurocommissaris Frans Timmermans. Hij denkt dat een strijd zal losbarsten om schaarse grondstoffen als we daar niet zuinig op zijn.

Timmermans waarschuwde maandag op de Nationale Conferentie Circulaire Economie voor zo'n strijd. Een circulaire economie, waarbij grondstoffen vrijwel volledig hergebruikt worden, is volgens hem ook een "veiligheidsproject". Als we niet zuinig zijn, "zullen de machten in de wereld een strijd beginnen wie het beste toegang heeft tot grondstoffen die nodig zijn om een land draaiende te houden."

Verder benadrukt Timmermans dat het plan om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken, vastgelegd in zijn Europese Green Deal, niet waargemaakt kan worden zonder zo'n kringloopeconomie. Ook waarschuwt hij voor 'klimaatwanhopers', mensen die denken dat klimaatmaatregelen toch geen zin meer hebben.

"Mensen die het gevoel hebben van: 'Dit is al te erg, dit gaan we nooit meer redden. Laten we erop los leven want het heeft toch geen zin.' Dat moeten we bestrijden," aldus de sociaaldemocraat. "Laat niemand u wijs maken dat de Green Deal een droom is. Het is niet alleen mogelijk, het is noodzakelijk."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kabinet wil bonus geven aan alle zorgmedewerkers

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe bestuursstijl die Mark Rutte als VVD-leider in Nieuwsuur aankondigde, maakt niet echt indruk op andere partijen. D66-leider Sigrid Kaag toonde zich nog het meest positief. De ideeën zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk", zei ze dinsdag. Linkse oppositiepartijen vinden het niet voldoende.

9 uur geleden
SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

11 uur geleden
D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte 'een begin'

DEN HAAG (ANP) - De ideeën die VVD-voorman Mark Rutte over een nieuwe bestuursstijl in Nieuwsuur openbaarde, zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk". Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

13 uur geleden
Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden