Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans: EU moet zich nú wapenen tegen hittegolf en hoogwater

Timmermans: EU moet zich nú wapenen tegen hittegolf en hoogwater

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet zich vlug gaan schrapzetten voor dodelijke hittegolven, verschroeiende droogte en andere gevolgen van de klimaatverandering. Die kost niet alleen nu al miljarden euro's per jaar, maar als we niet oppassen ook veel levens, zegt tweede man van de Europese Commissie Frans Timmermans.

De tijd om te zeggen dat je daarmee de handdoek in de ring werpt is wel voorbij, aldus de Eurocommissaris die met het klimaat is belast. "Ook als we morgen geen enkel broeikasgas meer uitstoten, dan voelen we de gevolgen nog tientallen jaren." Dus moet de EU niet alleen het allerergste zien te voorkomen, maar moet zich tegelijkertijd ook "voorbereiden op het onafwendbare".

Iedereen moet meedoen, vindt Timmermans. Er moeten niet alleen dijken worden verhoogd en natte natuur aangelegd. Ook een burger die zijn huis verbouwt of een ondernemer die nadenkt over een nieuwe vestiging zou moeten kijken hoe die het best bestand zijn tegen hitte, droogte, stortregens en andere natuurextremen. Overheden moeten ook de belastingen inzetten om bedrijven en burgers aan te zetten zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Levens redden

Dat kan ook geld schelen, denkt Timmermans. Extreem weer kost nu al 12 miljard euro per jaar. En dat kan volgens hem de komende jaren veertien keer zoveel worden. Maar een EU die beter is bestand tegen natuurgrillen redt ook levens, aldus de vicevoorzitter. Hij wijst erop dat de dodelijkste natuurramp van 2019 er eentje was in Europa. De hittegolven van die zomer, vooral in Nederland, België en Frankrijk, werden volgens onderzoekers duizenden mensen fataal.

Timmermans wil onder andere meer gegevens gaan verzamelen en uitwisselen om betere 'klimaatverwachtingen' te kunnen maken en bijvoorbeeld sneller in beeld te krijgen of klimaatveranderingen nieuwe ziekteverwekkers in het zadel helpen.

Nederland organiseerde vorige maand al een heuse top over 'klimaatadaptatie' met een stoet wereldleiders. Nederland denkt anderen te kunnen helpen met zijn kennis van waterbeheer.

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

1 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

1 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

2 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

4 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

5 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

5 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

6 uur geleden