Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans: EC-voorstel met alternatieven voor Russisch gas

Timmermans: EC-voorstel met alternatieven voor Russisch gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie (EC) komt dinsdag met een plan om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, zegt eurocommissaris Frans Timmermans in een interview met het AD. Zo wil de EC onder meer sneller windmolens bouwen op zee en investeren in biogas.

"We moeten er nog over besluiten. Maar in algemene zin moet je denken aan het versneld bouwen van windmolenparken op zee. Dat levert heel veel extra elektriciteit op. En we hebben nog zoveel daken in Europa waar zonnepanelen op kunnen, ook dat moet versneld. Verder moeten we fors investeren in biogas. We zullen ook nog brandstoffen nodig hebben die lijken op fossiele brandstoffen zonder het te zijn", aldus Timmermans tegen de krant.

De Eurocommissaris zegt te beseffen dat dit nog jaren vergt en dat Europa afhankelijk blijft van Russisch gas. "Daarom is belangrijk dat we nu, op korte termijn, onze voorraden snel bijvullen, en daarbij zoveel mogelijk gebruikmaken van de andere leveranciers. Maar dat we voorlopig ook nog energie uit Rusland zullen krijgen - tenzij zij of wij de kraan dichtdraaien - dat is ook duidelijk."

Timmermans laat weten dat de EC ook met een voorstel komt om huishoudens te helpen met de enorme energierekeningen."Dat zijn we nu aan het uitwerken, dus daar kan ik weinig over zeggen. Maar ik vind wel dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om mensen door deze moeilijke periode heen te helpen. En ik hoop dat we daar ook op Europees niveau afspraken over kunnen maken. Dat is ons gelukt tijdens de coronapandemie, dus waarom zou ons dat hier niet lukken? Dat moet ons lukken!"

Wat hem betreft dient er ook geïnvesteerd te worden in defensie. "Het één kan niet zonder het ander. Het is absoluut noodzakelijk om onze defensie te versterken. Maar als degene die zich agressief gedraagt je lam kan leggen door de gaskraan dicht te draaien, dan schiet je nog niks op."

Meer uit Binnenland

Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

18 minuten geleden
Zo'n 50 Gaza-demonstranten nabij songfestivalfeest Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Zo'n vijftig mensen voeren zaterdagavond in Leeuwarden actie in het kader van Fryslan foar Palestina. Ze dragen Palestijnse vlaggen en scanderen onder meer "Nederland financiert, Israël bombardeert". Op het plein staan krijttekeningen van Palestijnse vlaggen en met verf gespoten teksten als "Palestina will be free" "en Free free Palestine".

31 minuten geleden
AVROTROS doet niets met Nederlandse punten: EBU moet het oplossen

MALMÖ/LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AVROTROS gepresenteerd. De omroep laat desgevraagd weten dat organisator European Broadcasting Union "het zelf moet oplossen".

44 minuten geleden
EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De cameravrouw heeft een "ander verhaal" over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

45 minuten geleden
Israëlische deelneemster ook bij songfestivalfinale uitgejoeld

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is zaterdagavond ook tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld. Vanuit het perscentrum was duidelijk gefluit en hard boegeroep te horen. In de uitzending kwam dat minder door, omdat er een bandje met applaus loopt.

56 minuten geleden
Nikkie de Jager deelt punten toch niet uit bij songfestivalfinale

MALMÖ (ANP) - Nikkie de Jager deelt toch niet namens Nederland de punten uit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. De visagiste vindt het niet goed voelen, vertelt ze in een videoboodschap die te zien was in de voorbeschouwing op de finale.

2 uur geleden
Zeven aanhoudingen na aanval op pro-Palestijnse demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zeven personen aangehouden nadat deelnemers van een pro-Palestijnse mars werden aangevallen. Een groep van zo'n tien tegendemonstranten rende na afloop van de mars in op de groep pro-Palestijnse demonstranten op een hoek van het Museumplein in Amsterdam. De tegendemonstranten begonnen in het wilde weg in te slaan op de groep, aldus een politiewoordvoerder. Ook werd er geschopt en hebben de mannen illegaal vuurwerk in de groep gegooid.

3 uur geleden