
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden
BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.
De natuurherstelwet moet de kaalslag aan plant- en diersoorten stuiten. Dat is belangrijk om de planeet leefbaar te houden, beamen vriend en vijand. Maar critici vinden de maatregelen te ver gaan. Die maken het in het volle Nederland bijvoorbeeld haast onmogelijk om nog te bouwen en te boeren, klinkt het. Een aantal EU-lidstaten en onder meer de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hebben zich tegen de wet gekeerd.
In de aanloop naar belangrijke stemmingen van de lidstaten en het parlement oppert Timmermans concessies in een toelichting die in Brussel de ronde doet. EU-landen zou niet verboden worden om de natuur te laten verslechteren, maar slechts worden opgedragen hun best te doen om dat te voorkomen, staat in het document. Dat was een van de belangrijkste tegenvoorstellen van de tegenstanders. Natuurminister Christianne van der Wal noemde die variant eerder "prima".
Niet genoeg
Toch is het voor onder meer de christendemocratische EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, nog niet genoeg. CDA'er Esther de Lange, die als EVP-kopstuk de kwestie onder haar hoede heeft, vreest dat de 'inspanningsverplichting' in de rechtszaal toch stiekem een resultaatverplichting wordt. Ook de VVD blijft kritisch. De liberalen "willen allereerst een eerste verwijdering van het verbod en geen omschrijving", zegt De Langes collega Jan Huitema.
De gevolgen van de wet zijn ook nog altijd niet voldoende in kaart gebracht, vindt De Lange. Ook zou niet duidelijk zijn dat bijvoorbeeld de bouw van huizen en windmolens voorrang kunnen krijgen op natuurherstel. Wel vindt de CDA-Europarlementariër het "al positief" dat "er ineens van alles mogelijk is bij de commissie". Ze eiste eerder dat de wet helemaal van tafel gaat.
Milieucommissie
Twee commissies van het parlement keerden zich onder aanvoering van kritische liberalen en christendemocraten eerder tegen de wet. Maar de belangrijkste, de milieucommissie, moet nog komen. Het is de bedoeling dat die zich donderdag uitspreekt. De stemming onder de specialisten is een graadmeter en voorbereiding voor het oordeel van het hele parlement volgende maand.
Timmermans denkt de zorgen van de EU-lidstaten al wel genoeg te hebben kunnen sussen om ze mee te krijgen, zeggen EU-bronnen. Hij heeft uit het hoofd gezet ook de hele EVP zover te krijgen, maar wil voldoende van hun Europarlementariërs overhalen voor een meerderheid.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
17 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
17 uur geleden