
Timmermans blij met steun EU-parlement voor natuurherstelwet
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans is blij dat het Europees Parlement zijn voorstel om een natuurherstelwet in de EU in te voeren steunt. "Nu kunnen de onderhandelingen met het parlement en de lidstaten beginnen", zei hij na afloop van de plenaire stemming van het sterk verdeelde parlement in Straatsburg. "En kunnen we afspraken maken. Zonder deze belangrijke stemming zou er geen natuurherstelwet in de EU komen."
Timmermans diende zijn wetsvoorstel, als onderdeel van de Green Deal over klimaat en milieu, ruim een jaar geleden in. De lidstaten zijn er vorige maand mee akkoord gegaan, maar zwakten de wetsteksten hier en daar wel af. Door de felle weerstand van de christendemocraten in het EU-parlement, gesteund door rechtse partijen, dreigde het hele voorstel van tafel te worden geveegd. Dat zou een gigantische tegenslag zijn geweest voor de Nederlandse klimaatman bij de Europese Commissie.
"Dit is democratie", zei Timmermans. Met 336 stemmen voor, 300 tegen en 13 onthoudingen koos het parlement ervoor om toch te gaan onderhandelen over het ook in Nederland omstreden wetsvoorstel. "De definitieve wetstekst zal wel veranderen", verwacht Timmermans. "Maar ik ben optimistisch."
Openbaar belang
Het Europees Parlement gaat voor een groot deel mee in de voorstellen van de lidstaten en schaaft zelf ook her en der nog wat scherpe kanten van Timmermans voorstel af. De wet beoogt natuurherstel van aangetaste leefgebieden van planten en dieren voor ten minste 20 procent van de land- en zeegebieden in de EU. Een verbod op het laten verslechteren van natuur wil het EP grotendeels schrappen.
De lidstaten moeten voor 2027 een eigen natuurherstelplan in Brussel hebben ingediend en tegen 2030 daadwerkelijk herstelmaatregelen hebben genomen. Er moeten volgens het parlement geen nieuwe beschermde gebieden aan de lidstaten worden opgelegd. De aanleg van nieuwe infrastructuren voor hernieuwbare energie buiten de beschermde natuurgebieden, zoals het bouwen van windmolens op zee, mag niet worden tegengehouden, vindt het parlement, omdat die van openbaar belang zijn.
Meer uit Buitenland
TEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.
8 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gelimiteerde editie van een parfum van zijn eigen merk met een gouden beeldje van hem op de fles gepromoot. "De geuren van Trump zijn er", schreef hij op Truth Social. "Ze heten 'Victory 45-47' omdat ze draaien om winnen, kracht en succes." Trump is de 45e en 47e president van het land.
34 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR) - De forse Amerikaanse bezuinigingen op door USAID gefinancierde programma's voor buitenlandse hulp zouden tegen 2030 kunnen leiden tot meer dan 14 miljoen sterfgevallen in alle leeftijdsgroepen. Dit omvat 4,5 miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van Istanbul heeft maandag de arrestatie bevolen van de twee redacteuren en algemeen directeur van het Turkse satirische tijdschrift LeMan voor het publiceren van een cartoon van de profeet Mohammed. De cartoonist achter de "walgelijke tekening" is al gearresteerd, aldus minister Ali Yerlikaya van Binnenlandse Zaken op X.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/DPA) - Volgens medische bronnen in Gaza zijn maandag in totaal zeker honderd Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
10 uur geleden