Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timer voor TikTok-tieners: na een uur code nodig voor app

Timer voor TikTok-tieners: na een uur code nodig voor app

DEN HAAG (ANP) - Tieners op TikTok krijgen een waarschuwing als ze op een dag langer dan een uur op het sociale medium zitten. Een speciale timer vergrendelt de app na 60 minuten. Gebruikers onder de 18 jaar kunnen pas verder kijken nadat zij een pincode hebben ingevoerd. In de komende weken gaat de aanpassing in. De minimumleeftijd voor TikTok is 13 jaar.

Met de aanpassing wil het sociale medium tegemoet komen aan kritiek dat het te verslavend is voor jongeren. Door een pincode in te voeren, moeten de jonge gebruikers actief de keuze maken of ze verder willen kijken of niet. Ook gaat TikTok wekelijkse overzichten sturen naar tieners, met daarin hun totale schermtijd. Verder raadt de app tieners aan alsnog een timer van 100 minuten in te stellen als zij 60 minuten te weinig vinden.

Ouders of verzorgers met een gekoppeld profiel kunnen ook de schermtijd van hun kinderen instellen. Bovendien krijgen zij via een dashboard inzicht in hoe vaak de app is geopend en hoe lang er is gekeken. Verder kunnen zij op bepaalde tijden meldingen uitzetten voor hun kinderen. Wel moeten ouders hiervoor de app op hun telefoon installeren, waardoor TikTok ook bij hen informatie verzamelt.

Kritiek Consumentenbond

Eerder was onder meer de Consumentenbond zeer kritisch over het gebruik van social media door kinderen. Vooral wat betreft het verzamelen van persoonsgegevens is de bond erg kritisch op TikTok: verzamelde gegevens worden gebruikt voor gerichte advertenties en het is niet duidelijk of alle gegevens worden gewist als het profiel wordt opgezegd. Directeur Sandra Molenaar zei eind 2021 tegen consumentenprogramma Radar dat apps niet geschikt waren voor kinderen en moesten veranderen.

Een woordvoerder van de Consumentenbond laat in een reactie weten de timer "goed" te vinden. Wel plaatst hij kanttekeningen bij de werking. Zo vraagt hij zich af of er voldoende verantwoordelijkheidsgevoel bij kinderen aanwezig is als het gaat om de hoeveelheid tijd die zij op TikTok spenderen. Volgens hem is er nog altijd ook een belangrijke rol voor ouders weggelegd om toezicht te houden.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

7 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

8 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

10 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

14 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden