Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tilburg en Breda beginnen als eerste gemeenten met wietproef

Tilburg en Breda beginnen als eerste gemeenten met wietproef

DEN HAAG (ANP) - Tilburg en Breda gaan als eerste gemeenten beginnen met het wietexperiment. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) mede namens minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) laten weten in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat er nog dit jaar mee begonnen kan worden, maar dan moet wel aan een paar voorwaarden worden voldaan.

De start van de proef met gereguleerde wietteelt is een paar keer uitgesteld. Begin december liet minister Kuipers weten dat het niet zou lukken om in het tweede kwartaal van dit jaar in alle beoogde gemeenten te beginnen met het experiment. Wel had hij daar al bij aangekondigd dat misschien in een kleiner aantal gemeenten begonnen kan worden met een "aanloopfase".

Het is nu nog zo geregeld dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar niet inkopen. Het idee van de proef is om te kijken hoe ook de aanlevering van wiet gereguleerd kan worden. De shops in Tilburg en Breda mogen straks een beperkte voorraad aanhouden (hooguit 500 gram). Ook moet duidelijk zijn dat een half jaar later de proef ook in andere gemeenten van start kan gaan.

Aanloopfase

Of het gaat lukken, hangt vooral af van de mogelijkheid om de teelt van de cannabis goed op te zetten. Voor de aanloopfase in Tilburg en Breda wil het kabinet minimaal drie telers hebben, voor de proef met de rest van de gemeenten moeten dat er tien worden. Momenteel is volgens Kuipers één teler klaar om te leveren. De anderen hebben nog problemen met het opstarten van de teelt. Dat is niet eenvoudig vanwege problemen met bouwmaterialen en het openen van een bankrekening. Het kabinet probeert ze volgens de minister "waar mogelijk" te ondersteunen.

Tijdens het debat kreeg het kabinet kritiek op de trage aanloop naar het experiment. "We hebben het er sinds 2005 over. We leven in 2023 en zijn nog niet veel opgeschoten", zei PvdA'er Songül Mutluer. Naast Tilburg en Breda zijn nog eens acht andere gemeenten geselecteerd om aan de proef deel te nemen. Aan dat rijtje wordt nog een grote stad toegevoegd, zo is afgesproken in het coalitieakkoord. Amsterdam heeft belangstelling getoond om dat in één stadsdeel te doen. Daar wordt nog nader naar gekeken.

De burgemeesters Paul Depla (Breda) en Theo Weterings (Tilburg) zijn blij. "Eindelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten op weg naar het legaliseren van softdrugs", zegt Weterings. Depla: "Met deze aanloopfase in Brabant kunnen we eerste ervaringen opdoen, kinderziektes detecteren en de kennis vergaren om het experiment te perfectioneren. Om zo een vliegende start te kunnen maken met het grootschalige experiment."

Meer uit Binnenland

Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

20 minuten geleden
Van Hanegem benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

ROTTERDAM (ANP) - Willem van Hanegem is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De voormalig voetballer van Feyenoord en oud-trainer kreeg de koninklijke onderscheiding van burgemeester Ankie Broekers-Knol van Bloemendaal, de gemeente waar hij woont.

23 minuten geleden
Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

27 minuten geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

6 uur geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

7 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

7 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

8 uur geleden