
Tilburg en Breda beginnen als eerste gemeenten met wietproef
DEN HAAG (ANP) - Tilburg en Breda gaan als eerste gemeenten beginnen met het wietexperiment. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) mede namens minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) laten weten in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat er nog dit jaar mee begonnen kan worden, maar dan moet wel aan een paar voorwaarden worden voldaan.
De start van de proef met gereguleerde wietteelt is een paar keer uitgesteld. Begin december liet minister Kuipers weten dat het niet zou lukken om in het tweede kwartaal van dit jaar in alle beoogde gemeenten te beginnen met het experiment. Wel had hij daar al bij aangekondigd dat misschien in een kleiner aantal gemeenten begonnen kan worden met een "aanloopfase".
Het is nu nog zo geregeld dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar niet inkopen. Het idee van de proef is om te kijken hoe ook de aanlevering van wiet gereguleerd kan worden. De shops in Tilburg en Breda mogen straks een beperkte voorraad aanhouden (hooguit 500 gram). Ook moet duidelijk zijn dat een half jaar later de proef ook in andere gemeenten van start kan gaan.
Aanloopfase
Of het gaat lukken, hangt vooral af van de mogelijkheid om de teelt van de cannabis goed op te zetten. Voor de aanloopfase in Tilburg en Breda wil het kabinet minimaal drie telers hebben, voor de proef met de rest van de gemeenten moeten dat er tien worden. Momenteel is volgens Kuipers één teler klaar om te leveren. De anderen hebben nog problemen met het opstarten van de teelt. Dat is niet eenvoudig vanwege problemen met bouwmaterialen en het openen van een bankrekening. Het kabinet probeert ze volgens de minister "waar mogelijk" te ondersteunen.
Tijdens het debat kreeg het kabinet kritiek op de trage aanloop naar het experiment. "We hebben het er sinds 2005 over. We leven in 2023 en zijn nog niet veel opgeschoten", zei PvdA'er Songül Mutluer. Naast Tilburg en Breda zijn nog eens acht andere gemeenten geselecteerd om aan de proef deel te nemen. Aan dat rijtje wordt nog een grote stad toegevoegd, zo is afgesproken in het coalitieakkoord. Amsterdam heeft belangstelling getoond om dat in één stadsdeel te doen. Daar wordt nog nader naar gekeken.
De burgemeesters Paul Depla (Breda) en Theo Weterings (Tilburg) zijn blij. "Eindelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten op weg naar het legaliseren van softdrugs", zegt Weterings. Depla: "Met deze aanloopfase in Brabant kunnen we eerste ervaringen opdoen, kinderziektes detecteren en de kennis vergaren om het experiment te perfectioneren. Om zo een vliegende start te kunnen maken met het grootschalige experiment."
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
10 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
12 uur geleden