Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

LOS ANGELES (ANP) - TikTok gaat een aanklacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten, meldt een woordvoerder. De Senaat keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne. De maatregelen tegen TikTok maken deel uit van dat pakket.

In de wet staat onder meer dat ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zijn Amerikaanse onderdelen moet verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de VS. De wet moet voorkomen dat China de sociale media-app gebruikt voor propaganda en dat het land data van Amerikaanse gebruikers kan misbruiken. TikTok heeft in de VS 170 miljoen gebruikers. President Joe Biden ondertekent naar verwachting woensdag het pakket.

TikTok is het "fundamenteel niet eens" met de wet, meldt de woordvoerder. Volgens hem is onder oud-president Donald Trump eerder geprobeerd om TikTok te verbieden, maar een rechtbank blokkeerde dit. "De enige route die wij zien is om naar de rechter te stappen en het daar aan te vechten", zegt hij.

Volslagen onbewezen

Dat TikTok een kanaal is voor Chinese propaganda is volgens de zegsman "volslagen onbewezen". Gebruikers plaatsen de video's en niet TikTok of overheden, zegt hij. De woordvoerder stelt dat de video-app de gegevens van gebruikers zo veilig mogelijk houdt.

De video-app wil de Amerikaanse onderdelen niet verkopen, meldt de woordvoerder. Dat is volgens hem alleen een mogelijkheid als de stap naar de rechter niet leidt tot het schrappen van het mogelijke verbod. TikTok, met zijn Amerikaanse hoofdkantoor in Los Angeles, dient de aanklacht volgens hem op korte termijn in. Wanneer de rechtszaak wordt behandeld, is volgens hem nog niet bekend.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

4 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

7 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

8 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

11 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

11 uur geleden